vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Concrete stappen gezet voor uitfasering kwikgebruik in Suriname

lees ook ...

Moordenaar omgekomen in ziekenhuis

R.S.(60), die kans had gezien zijn dochter te vermoorden uit ‘jaloersheid’, naar zeggen van de moeder en broers, is vandaag in het ziekenhuis gestorven. Na zijn snode daad nam hij een verdelgingsmidde...

Tijdens de regeringsvergadering van 8 november 2023 gaven Ritesh Sardjoe, directeur van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), en Nathalie Emanuels, consultant voor het Nationaal Actieplan (NAP), een belangrijke presentatie over de inspanningen en het tijdschema voor de uitfasering van kwik, zoals beoogd in het Minamata-verdrag.

In de presentatie werd benadrukt dat de Surinaamse regering zich actief inzet om kwik, een schadelijke stof met negatieve gevolgen voor mens en milieu, uit te faseren. Het doel is om dit binnen een redelijke termijn te bereiken, met als streven om de uitfasering in 5 jaar te voltooien.

Minister van ROM, Marciano Dasai, erkent dat het een uitdaging zal zijn om dit doel binnen deze tijdslimiet te behalen, maar belooft een gedetailleerd plan om deze ambitieuze doelstelling te realiseren. President Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat wereldwijd bekend is wie de producenten van kwik zijn en dat het stopzetten van de productie bij deze bedrijven de uitfasering aanzienlijk zou vergemakkelijken. Hij wijst ook op de complexiteit van de goudsector, bestaande uit legitieme exploitatie en illegale activiteiten.

Volgende week woensdag wordt er een concreet plan gepresenteerd met betrekking tot de regulering van de goudsector. Belanghebbenden in de sector, waaronder Skalian-houders, zullen worden betrokken om hun systemen om te bouwen tot gesloten systemen. ZIJIN Mining is bereid trainingen te verzorgen om lokale gouddelvers te leren werken zonder kwik. Er zal een overleg plaatsvinden met de gehele sector om dit proces in goede banen te leiden.

De regering blijft vastberaden om actie te ondernemen tegen de schadelijke effecten van kwik en streeft naar een duurzame aanpak voor een gezondere toekomst voor de burgers en het milieu.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConcrete stappen gezet voor uitfasering kwikgebruik in Suriname