donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
0
(0)

Conceptwet domeingrond niet in overeenstemming met rechten inheemse volken

lees ook ...

Surinam Airways breidt route netwerk uit naar Barbados en Gu...

Als onderdeel van het voortdurende herstel van Surinam Airways en de ambitie om het route netwerk verder uit te breiden, heeft een kleine delegatie van Surinam Airways afgelopen dinsdag een bezoek geb...

Er is door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) opnieuw aan het parlement gevraagd om de behandeling van de initiatiefwet houdende nadere wijziging van het decreet uitgifte domeingrond aan te houden. De behandeling van deze ontwerpwet stond voor 25 januari op agenda. Dit verzoek is gedaan middels zes punten die zijn opgenomen in een petitie.

Dorpshoofd Joan van der Bosch heeft dinsdag aan de griffier van De Nationale Assemblée, Ruth de Windt, de petitie overhandigd. De Windt zal de petitie doorgeleiden naar assembleevoorzitter, Marinus Bee. De VIDS had het parlement op 28 december 2021, ook middels een petitie, gevraagd om de behandeling van de wet in overweging te nemen. De organisatie is van mening dat de conceptwet niet in overeenstemming is met de rechten van Inheemse volken.

Een van de grondbeginselen van het grondbeleid, namelijk dat alle grond waarop geen recht van eigendom bewezen kan worden, domein van de staat is, vindt de VIDS niet correct. Dat dient eerst rechtgezet te worden. “De Inheemse woon- en leefgebieden zijn wel degelijk eigendom van de Inheemse volken, ook al is daar geen eigendomsakte te overleggen”, luidt een passage uit de petitie.

Verder zouden de termen ‘Indianen en Bosnegers’ ook vervangen moeten worden naar Inheemse volken en Tribale volken. De Inheemse organisatie spreekt de waardering uit de gelegenheid te hebben gehad om feed te leveren op de initiatiefwet. Echter dient een gedegen consultatie proces gevolg te worden om feedback te geven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameConceptwet domeingrond niet in overeenstemming met rechten inheemse volken