dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

Composteerbare verpakking voor voedsel in Suriname

lees ook ...

Proposed minimum wage; poverty line net SRD 12,000

  The SRD 20 minimum hourly pay must be raised to a minimum of SRD 35 and a maximum of SRD 38.50. This is the National Pay Council's recommendation (NLR). According to the government, a family...

Vanaf 01 november is er vanuit het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie (EZ), een verbod op het gebruik van styrofoam dat voornamelijk voor de verpakking van voeding en drank werd gebruikt in Suriname. Vanaf 01 mei was er hierop al een importverbod. Ondernemers kregen zes maanden de tijd om van styrofoam over te stappen op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

Het gebruiken van verpakkingsmateriaal van styrofoam vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Styrofoam is in feite geëxpandeerd polystyreen. Styreen (een bestanddeel van polystyreen) is een schadelijke chemische stof, die in voedsel en drank kan achterblijven en wordt volgens bepaalde buitenlandse organisaties geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens.

Sinds het verbod op 01 november 2019, heeft het ministerie van EZ na controlewerkzaamheden geconstateerd dat de horecasector en haar klanten praktisch volledig zijn overgestapt op het gebruik van composteerbare wegwerpbakjes gemaakt van suikerrietpulp, als verpakkingsmateriaal.

Het terugdringen van het gebruik van producten vervaardigt van styrofoam, gebeurt in twee fasen. In de eerste fase ging het om producten als portiebakken, soepbakjes, koffiebekers, borden en dergelijke. In de tweede fase zal het gebruik van plastic handzakken en plastic eierenrekken verboden worden.

Het afgelopen jaar heeft het ministerie van EZ tezamen met het ministerie van Volksgezondheid gewerkt aan de bewustwording van de consument door middel van informatiesessies en -filmpjes.

Het ministerie van Economische Zaken is tevreden met de wijze waarop de samenleving heeft gereageerd op het afbouwen van het gebruik van styrofoam en is overgestapt op het gebruik van biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameComposteerbare verpakking voor voedsel in Suriname