Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Commissie Wet Valutaverkeer geïnstalleerd

Geplaatst

op

Santokhi 4

De Commissie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is op 26 september 2020 door President  Santokhi voor een periode van 3 maanden geïnstalleerd. Deze presidentiële commissie zal zich bezighouden met de evaluatie van de valutawet, welke is goedgekeurd in het parlement op 26 september 2020.

De president noemt de wet een omstreden wet, die door de keel van de samenleving is gedrukt. De huidige regering heeft als toenmalige oppositie geprotesteerd tegen de inhoud van de wet en de wijze waarop het is afgekondigd.

President Santokhi zegt dat de goede zaken in de wet behouden kunnen blijven maar die delen in de wet die vernietigend werken zullen worden aangepast. “Er kan niet van de een op andere dag een wet worden goedgekeurd die een koers verplicht stelt die niet overeen komt met de reële situatie. Zo werkt het niet in de vrije valutamarkt.”

Verschillende DNA-leden en het bedrijfsleven zijn bij de goedkeuring van de wet in opstand gekomen. Er zijn zelfs rechtszaken aangespannen in deze kwestie met als gevolg twee vonnissen waarna de wet werd opgeschort. Verschillende DNA-leden en het bedrijfsleven zijn bij de goedkeuring van de wet in opstand gekomen.

Exporteurs zouden 60 procent van hun valutainkomsten  moeten afdragen aan de staat tegen een koers van ongeveer 7.5, ver beneden de reele koers toen. Dit terwijl deze groep dan weer op zoek naar dollars zouden moeten gaan naar valuta tegen een veel hogere koers.

De commissie is er om de wet tegen het licht te houden en te kijken wat er gehouden kan worden en wat eruit gehaald moet worden. – culturu.com

 

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
maka alata
zaterdag 26 september 2020 22:12

De wet van de vorige regering was toch bedoeld om de zwarte valuta handel te beteugelen. Het overgrote deel van die importeurs deugt niet. De vorige regering deugde niet, maar deze gasten zijn geen haar beter. Hoe is die schaarste aan SRD te verklaren? Alle Gambio’s sluiten en ondernemers die voor wisselkantoor spelen. De Diaspora kan hier een belangrijke rol in spelen door alleen bij een bank wisselen. Die paar euro winst weegt niet op tegen de negatieve effecten voor de Surinaamse economie.

maka alata
zaterdag 26 september 2020 22:27

Wordt ook tijd om foute ondernemers aan te pakken. Misschien een commissie om al deze gasten door te lichten. Ze zijn de wortel van alle economische ellende.Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen