maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

Commissie moet Wet Minimumloon evalueren

lees ook ...

Wetenschappers AdekUS in Beraad Over Arbeidsvoorwaarden

De Vakvereniging van Wetenschappelijk Personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (VWPU) heeft actie ondernomen door het stopzetten van colleges en examens. De reden achter dit besluit is ...

De werking van de ‘Wet Minimumloon 2019’ wordt geëvalueerd. In de wet is aangegeven, dat twee jaren na de inwerkingtreding daarvan deze geëvalueerd moet worden. Om de evaluatie te kunnen doen heeft minister Steven Mac Andrew daarom de commissie Evaluatie Wet Minimumloon geïnstalleerd onder leiding van de onderdirecteur Juridische & Internationale Zaken, Glenn Piroe. Wegens de Covid-19-pandemie heeft het iets langer geduurd om tot dit moment over te gaan.

Bij deze gelegenheid heeft de bewindsman de noodzaak van de evaluatie benadrukt die neerkomt op vaststelling van verbeterpunten voor het aanscherpen van de wet. Voorts heeft hij het belang van de wet voor ons land onderschreven. De wet beschermt volgens hem vooral werknemers, die ongeschoold zijn of minimale scholing hebben genoten, tegen uitbuiting.

Tegen deze achtergrond beschouwt hij het minimumloon ook als een belangrijk instrument ter bestrijding van armoede in ons land. Het wettelijk vastgesteld algemeen minimumloon dient daarom volgens hem een minimale garantie te bieden aan werknemers om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Hij kijkt daarom reikhalzend uit naar de bevindingen van de commissie die binnen 6 maanden aan hem gepresenteerd moeten worden.

Commissievoorzitter Piroe gaf aan, dat de commissie alles in het werk zal stellen om binnen de aangegeven tijd de bevindingen van de evaluatie van de wet aan de minister te presenteren. De commissie zal de sociale partners raadplegen en de nodige data en arbeidsstatistieken evalueren, interpreteren en beoordelen in samenspraak met onder meer de Arbeidsinspectie, de Nationale Loonraad en het onderdirectoraat Arbeidsmarkt.

Deze commissie bestaat verder uit: Wihtley Lodik, Shoblina Chotkhan-Somai, Mandy Troenopawiro, Ashween Orie en Sidney Alleyne (secretaris). Het gaat om functionarissen van AW en J met specifieke expertises.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCommissie moet Wet Minimumloon evalueren