zondag 26 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Commissie Collectieve rechten inheemsen en tribale volken geïnstalleerd

lees ook ...

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft donderdag de commissie Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken geïnstalleerd. De commissie wordt belast met het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de behandeling en aanname van de kaderwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken.

Volgens de minister is de commissie in het leven geroepen om de nodige ondersteuning te geven tijdens de behandeling van de wet. “Er zijn nog heel veel zaken die in orde gemaakt moeten worden. Onze traditioneel gezagdragers komen wettelijk niet voor in het bestand, waardoor het proces heel moeilijk gaat.”

De commissie heeft daarom ook als taak; het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de formulering van de drie wetten, te weten: Traditioneel Gezag, Free Prior and Informed Consent (EFPIC) en Demarcatie. Verder moet deze commissie de consultaties organiseren die moet plaatsvinden op basis van de bovengenoemde wetten. De oude commissie, onder leiding van Patricia Meulenhof, was voor slechts een jaar in het leven geroepen. Echter mogen de nieuwe commissie leden de nodige ondersteuning verwachten van het vorig team.

In de commissie hebben ziting: Maximiliaan Ooft, als voorzitter namens ROS, Sharma Betterson- Leefland (secretaris namens ROS), het directoraat Duurzaam Ontwikkeling Inheemsen. Joraisa Pokie, als lid namens ROS, het directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro- Surinamers Binnenland. Novella Majana-Alcantra, als lid namens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Marcia Stekkel, als lid namens het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCommissie Collectieve rechten inheemsen en tribale volken geïnstalleerd