dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Commissie Beoordelingscriteria Ontslagaanvragen geinstalleerd

lees ook ...

Ondernemers arrestantenvoeding dreigen met protest

Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) heeft in De Nationale Assemblee (DNA) zijn zorgen geuit over de ongelijke behandeling van ondernemers die arrestantenvoeding leveren. Tijdens de behandeling van de ...

De commissie ‘Beoordelingscriteria Ontslagaanvragen’, door minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken ingesteld, is vandaag 14 februari geinstalleerd. De ontslagcommissie zal de aanvragen van werkgevers om een ontslagvergunning ter beëindiging van de dienstbetrekking van een werknemer beoordelen. De Arbeidsinspectie die ook in de commissie zit, zal dan besluiten of er wel of geen bezwaar bestaat tegen de opgegeven reden(en) is. 

De algemene doelstelling van de commissie is het concipiëren van een beschikking met beoordelingscriteria, ontslagvergunningsaanvragen, ontslagmeldingen en een beschikking waarin het huishoudelijk reglement voor de Ontslagcommissie en de Arbeidsinspectie wordt vastgesteld. De Ontslagwet 2018 is op 01 november 2018 inwerking getreden.

Ingevolge artikel 2 lid 1 van de Ontslagwet 2018 is het een werkgever verboden om de dienstbetrekking met de werknemer te beëindigen zonder ontslagvergunning verleend door of namens de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Verder is in de wet opgenomen dat indien ontslag wordt aangezegd wegens dringende reden, de werkgever verplicht is dit binnen vier werkdagen schriftelijk te melden bij het Hoofd van de Arbeidsinspectie onder opgave van de dringende reden.

De commissie Beoordelingscriteria Ontslagvergunningsaanvragen en ontslagmeldingen is belast met de volgende taken: het bestuderen van de Ontslagwet, het bestuderen van de jurisprudentie inzake beoordelingscriteria met betrekking tot ontslagzaken, het consulteren van de vakbeweging, het bedrijfsleven en de relevante overheidsafdelingen binnen en buiten het ministerie van Arbeid, het formuleren en aanbieden van de beoordelingscriteria voor ontslagzaken, het vaststellen van een huishoudelijk reglement voor de Ontslagcommissie en de Arbeidsinspectie.

De commissie bestaat uit vijf functionarissen. Drie functionarissen van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken (JIZ) en een functionaris van het juridisch Bureau van de Dienst der Arbeidsinspectie en een externe functionaris. De commissie wordt geleid door Glenn Piroe met als leden Meena Kandhai-Ramai, Wihtley Lodik, Maureen Held, Glenn van der San en Jean Moerawi als secretaris.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCommissie Beoordelingscriteria Ontslagaanvragen geinstalleerd