dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
5
(1)

Commissie ‘Amber alert system’ geïnstalleerd

lees ook ...

Suriname handhaaft VN-verdrag tegen mensenhandel

Op dinsdag 16 juli 2024 hebben de hulpofficieren van de afdeling Trafficking in Persons (TIP) een werkbezoek gebracht aan de procureur-generaal (pg) bij het Openbaar Ministerie, Garcia Paragsingh. Tij...

De Commissie Amber Alert  System Suriname werd op maandag 14 maart door de minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi  geïnstalleerd. De commissie wordt voorgezeten door Bidiawatie Nanden-Harpal van het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid dat onder Juspol ressorteert.

De aanleiding voor het installeren van deze Commissie zijn de vele vermissingen onder de jongeren in Suriname de afgelopen jaren. Het doel van het systeem is om op een professionelere manier sneller te kunnen ingrijpen bij vermissingen.

De Commissie wordt belast met het inventariseren van bestaande literatuur, onderzoek en wetgevingsproducten nationaal, regionaal en internationaal inzake het Amber Alert systeem, het formuleren en uitvoeren van beleid inzake het opzetten van het systeem, het formuleren van de daarbij behorende wetgeving en begeleiden van het proces tot goedkeuren van de wetgeving.

Ook het voorbereiden en doen uitvoeren van de randvoorwaarden voor het opzetten en operationaliseren van het systeem, zoals criteria voor het uitvaardigen van een waarschuwing, het aanwijzen van een nationale Amber Alert coördinator, het instellen van een Nationale Adviesgroep hoort tot hun werkgebied. Tot slot het voorbereiden, begeleiden en of uitvoeren van voorlichtingsprogramma’s en het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal.

In de Commissie hebben verder zitting: Mureille Winter Jeugd officier namens het Openbaar Ministerie, (OM), Chantal Abendanon, namens het ministerie van Justitie en Politie (Bureau Wetgeving en Juridische Aangelegenden) Cefranie Menig namens het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, namens Unicef Suriname Sanhya Hanoeman-Soekhoe, Cherida Dragman namens het Korps Politie Suriname, namens de werkgroep Trafficking in Persons Letitia Pinas en de secretaris binnen de Commissie Zarina Moeradji- Mannoe, namens het ministerie van Justitie en Politie, Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid.

De Commissie is voorlopig geïnstalleerd voor zes maanden. De naam ‘Amber Alert’ wordt wereldwijd gehanteerd voor soortgelijke systemen en is vernoemd naar een in Amerika ontvoerd en vermoord meisje, Amber Hagerman, in het jaar 1996.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCommissie 'Amber alert system' geïnstalleerd