zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Commewijne en Marowijne worden volledig op het waterleidingnet aangesloten

lees ook ...

Kwetsbare gezinnen in Suriname krijgen koopkrachtversterking...

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft een evaluatiemeeting gehouden over de koopkrachtversterking die voortvloeit uit het Sociaal Programma. Tijdens deze bijeenkomst ware...

De districten Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden volledig op het waterleidingnet worden aangesloten. Dat gaf de regering mee aan de directie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). President Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een reguliere instructiemeeting met de SWM op donderdag 7 januari 2021 dat dit ook beloofd was aan de districten. Hij benadrukt echter dat de drinkwatervoorziening voor Commewijne en Marowijne wel prioriteit geniet, maar dat dit niet betekent dat andere projecten van de SWM geen aandacht moeten krijgen.

Het staatshoofd deelde tijdens de meeting, mee dat de politieke top heeft beslist dat Marcel Oosterling nog zes maanden als SWM-directeur aanblijft. “Daarvoor zijn wel enkele zaken helder afgesproken”, aldus de president, die eraan toevoegt: “Binnen zes maanden moeten de districten Commewijne en Marowijne volledig zijn aangesloten op het waterleidingnet. Dat wil zeggen elke burger moet kunnen beschikken over drinkwater.” Het bedrijf is gevraagd binnen een maand een plan op tafel te leggen. De regering houdt er terdege rekening mee dat er reeds afspraken lopen met buitenlandse bedrijven als het gaat om de drinkwatervoorziening in Commewijne. Tijdens deze meeting waren de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Alwin Linger, onderdirecteur Strategie & Beleid van de SWM aanwezig.

Als tweede wenst het staatshoofd van de SWM een strakke discipline met betrekking tot openbare inschrijvingen. Hij zegt dat de regering meer transparantie wil. De SWM zal prudent beleid moeten gaan voeren en wat de staat rechtens toekomt, moeten afdragen. Contracten bij de SWM zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Zo zal ook duidelijk moeten worden of er waterbronnen middels concessies aan derden zijn uitgegeven. De regering wil een helder financieel overzicht over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf. Verder verwacht de regering ook een landelijk plan van watervoorziening voor elke Surinamer en kijkt zij uit naar reorganisatievoorstellen om het bedrijf efficiënter te laten draaien. Het staatshoofd zegt dat de SWM ook naar de core business van water bottlen voor de verkoop en export gebracht moet worden. De regering wil samen met het bedrijf ervoor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten uitgebreid en meer inkomsten gegenereerd worden.

Minister Abiamofo deelde mede dat het project te La Liberté (Commewijne) wat vertraging heeft opgelopen. Daarover is reeds overleg geweest de SWM-directeur. Verder volgt er komende week een gesprek met de ministers van Financiën en Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het ligt in de bedoeling dat de Belgische maatschappij die bij dit project betrokken is op 19 januari naar Suriname afreist. Linger, onderdirecteur Strategie & Beleid SWM, informeerde de regering verder over de door IDB goedgekeurde projecten voor Wanica-Oost en de activiteiten ter digitalisering van de SWM.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCommewijne en Marowijne worden volledig op het waterleidingnet aangesloten