maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
4.5
(4)

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten.

lees ook ...

Wens opvangcentrum Stichting 1 voor 12 in Para dichterbij da...

De lang gekoesterde wens van de Stichting 1 Voor 12 om een opvangcentrum in het district Para te realiseren, wordt eindelijk werkelijkheid. Dankzij de genereuze steun van vicepresident (vp) Ronnie Bru...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten. De bijeenkomst is op zaterdag 30 maart 2024 Barkstraat 1 te Zaandam aanvang 14.00 uur

Aanleiding collectieve rouwbijeenkomst
De 300.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen die naar Suriname werden vervoerd om op de plantages te werken, werden als vee behandeld. Vanaf hun gevangenneming in Afrika en de onmenselijke reizen over de Atlantische oceaan, alsmede de meerdere brandmerken weten wij weinig op de manier hoe zij en waar zij begraven waren. Wij weten niet of zij gebalsemd werden, tevens ook niet hun manier van waardig rouwen. Zelfs hebben zij niets geschreven en er is geen orale overdracht van hun begrafenissen en rouwverwerking. Wij hebben wel wat verslagen kunnen achterhalen van de witte kolonisten die het rouwen en begraven als onmenselijk omschrijven, met veel lawaai, stuiptrekkingen en lange nachten van zang en drummuziek. Op 1 juli 1863 kregen van de 300.000 tot slaafgemaakte Afrikanen in Suriname over de vele jaren van kolonisatie 30.000 hun vrijheid. Er zijn in tegenstelling tot de tot slaafgemaakte Afrikanen in America heel veel vroegtijdig overleden.

Dienaren, orders en culturele groepen zullen met Woorden, Zang, en Rituelen de doorwerkingen van deze vorm van dehumanisering doorbreken en herstellen. Wij geloven in de kracht van het gesproken Woord tot vrijmaking, eerherstel en verzoening.
Het is voor ons een eer dat elke discipline van de spirituele genootschappen bij deze bijeenkomst worden uitgenodigd om hun bijdrage te leveren.

Het programma omvat:
▪ Aankomst met bazuinkoor
▪Diverse zangkoren
▪Processie van de dienaren en de overige order genootschappen
▪Ritueel waarbij de tot slaaf gemaakte Afrikanen met “eerherstel “ worden herbegraven met drumsessies en Woorden.
▪Gezamenlijk buffet onder begeleiding van muzikale omlijsting.

Deze bijeenkomst heeft een open karakter, en uw vereniging mag 3 (drie) niet dienaren meenemen, die loyaal zijn aan dit thema.
Voor deze bijeenkomst worden de dienaren gevraagd om witte kleding te gebruiken, en de zusters daar waar mogelijk met een “tapu skin”.
Aanmeldingen vóór 15 maart doorgeven op info@federatieafleggers.nl met het aantal dienaren en uw gasten. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Federatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Cultuur&Zo, Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoCollectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten.