donderdag 25 april 2024
28 C
Paramaribo
4.1 C
Amsterdam
0
(0)

Collectie slavernij-achrieven toegevoegd aan Unescolijst

lees ook ...

State Partnership Program van de Amerikaanse ambassade

De South Dakota National Guard komt vanaf 2016 naar Suriname. Woensdag jongstleden arriveerde een groep van twintig leden voor tien dagen.  Tijdens deze missie zal  men de Openbare School (OS) Dijkvel...

De Memory of the World register (MoW-register) van Unesco is verrijkt met archieven van tot slaaf gemaakten en hun nazaten uit Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit is een lijst met documentair erfgoed dat in 1992 tot stand is gekomen ter bescherming van de informatie. Deze register omvat informatie dat byzonder is voor de hele wereld. Papieren archieven, audiotapes, digitale bestanden, alsook digitale indexen van slavenregisters zijn opgenomen.

Audio-opnames van de Antillen, waaronder de Zíkinza-collectie uit Curaçao, die bestaat uit 1410 audio-opnames uit de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw. In interviews werden liederen, historische anekdotes, beschrijvingen en verhalen van het dagelijks leven vastgelegd in het Papiaments en zelfs de uitgetorven taal Guene.

De slaven-, manumissie-, emancipatieregisters en documenten van de burgerlijke stand over vrijverklaarde slaafgemaakten opgenomen in het MoW-register staan ook in deze register en dateren uit de periode tussen 1816 tot 1969. Nu zijn ook opgenomen de “compensatie” van de toenmalige slaveneigenaren voor hun “handelswaar” voor de afschaffing van de slavernij in 1863.

Bron foto: NRC

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCollectie slavernij-achrieven toegevoegd aan Unescolijst