vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Collectie slavernij-achrieven toegevoegd aan Unescolijst

lees ook ...

150 Years of Hindu Immigration Honored by the NDP

Hindu contract labourers arrived in the colony of Suriname 150 years ago on the ship "Lala Rookh," and Suriname is commemorating and celebrating this milestone today. From that point forward, history ...

De Memory of the World register (MoW-register) van Unesco is verrijkt met archieven van tot slaaf gemaakten en hun nazaten uit Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit is een lijst met documentair erfgoed dat in 1992 tot stand is gekomen ter bescherming van de informatie. Deze register omvat informatie dat byzonder is voor de hele wereld. Papieren archieven, audiotapes, digitale bestanden, alsook digitale indexen van slavenregisters zijn opgenomen.

Audio-opnames van de Antillen, waaronder de Zíkinza-collectie uit Curaçao, die bestaat uit 1410 audio-opnames uit de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw. In interviews werden liederen, historische anekdotes, beschrijvingen en verhalen van het dagelijks leven vastgelegd in het Papiaments en zelfs de uitgetorven taal Guene.

De slaven-, manumissie-, emancipatieregisters en documenten van de burgerlijke stand over vrijverklaarde slaafgemaakten opgenomen in het MoW-register staan ook in deze register en dateren uit de periode tussen 1816 tot 1969. Nu zijn ook opgenomen de “compensatie” van de toenmalige slaveneigenaren voor hun “handelswaar” voor de afschaffing van de slavernij in 1863.

Bron foto: NRC

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCollectie slavernij-achrieven toegevoegd aan Unescolijst