vrijdag 24 maart 2023
26.8 C
Paramaribo
11.7 C
Amsterdam
5
(2)

Cijfers ‘HEARTS Initiatief’, alarmerend

lees ook ...

President stelt werkgroepen aan voor landelijke gebieden

Om de problemen in verschillende gebieden op te lossen, heeft president Santokhi op donderdag 23 maart 2023, werkgroepen geïnstalleerd voor de ontwikkeling van Para, Commewijne, Creola en omgeving. ...

De eerste cijfers van het Suriname HEARTS Initiatief zijn acht weken geleden gepubliceerd. De cijfers zijn stabiel, maar alarmerend. Bijkans 06 van de 10 personen die de klinieken bezochten, hadden een hoge bloeddruk van hoger dan 140/90.

Van deze 06 personen met hypertensie kwamen uiteindelijk 03 personen terug voor een controle, van wie maar nog 01 een hoge bloeddruk hoger dan 140/90 had. Het SHI HEARTS HT-protocol draagt zo te zien bij aan het onder controle krijgen van de bloeddruk.

Haast 50 procent van de sterfte aan hart- en vaatziekten in de ziekenhuizen zijn personen van Hindoestaanse afkomst, gevolgd door Creolen 21.5 procent en Javanen 13.8 procent. Dit zijn de sterftecijfers in de periode 01 januari 2023 tot en met 16 februari 2023.

Het ministerie zal zoveel mogelijk het beleid erop richten dat alle klinieken in de eerstelijnszorg ingaande 01 januari 2024 werken volgens het SHI HEARTS chronische zorgmodel. Er zal gezamenlijk met alle actoren bekeken worden om de hiaten en uitdagingen weg te werken. Enkele die al bekend zijn bij het ministerie zijn personeel op de particuliere huisartsenklinieken en het beschikbaar zijn van hardware op de RGD-klinieken.

Door een nationale implementatie van het HEARTS-initiatief zal een groot deel van de chronische niet-overdraagbare aandoeningen aangepakt worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCijfers 'HEARTS Initiatief', alarmerend