zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
4.5
(11)

Chirurg John de Bye heengegaan

lees ook ...

Poging tot verkrachting volwassen dochter

Een 35-jarige vrouw deed aangifte bij de politie. Haar bloedeigen 53-jarige vader heeft verwoede pogingen gedaan haar te verkrachten. Om 05.30 drong de vader haar slaapkamer binnen. Hij eiste gemee...

Chirurg John de Bye die decennia lang verbonden is geweest aan het ‘s Lands Hospitaal, heeft op 05 maart na een kortstondig ziekbed het tijdelijke met het eeuwige verwisseld, op de leeftijd van 79 jaar. De Bye volgde de middelbare school in Paramaribo, studeerde medicijnen aan de Universiteit van Utrecht, deed zijn artsenexamen in Rotterdam en specialiseerde zich in de chirurgie.

De Bye repatrieerde in 1974 en vestigde zich als chirurg in Nieuw-Nickerie en later in het ’s Lands Hospitaal Paramaribo. Hij is de auteur geweest van diverse literaire werken. Hij verzamelde informatie op het gebied van de Surinaams-Joodse genealogie, data die in sommige gevallen teruggaan tot de dertiende en de veertiende eeuw in Europa. Een deel van die gegevens publiceerde hij in Historische schetsen uit het Surinaamse jodendom (2002).

Zijn eerste historische roman, Ter Dood Veroordeeld kwam in 1999 uit. Het verhaal is gebaseerd op de ware historie van twee neven, Joseph del Castilho en Jacob da Costa, die opgroeien in een Joodse plantersfamilie in het Suriname van het einde van de 18de eeuw. Zij vermoorden twee Engelse soldaten en worden ter dood veroordeeld. De roman liet veel zien van de gebruiken van de Joodse gemeenschap van die dagen. Hetzelfde geldt voor zijn tweede historische roman, Geloof, hoop en liefde, die de uittocht in de 17e eeuw van de Joden uit Europa naar Amsterdam, Brazilië en uiteindelijk Suriname beschreef.

De overige boekwerken zijn: de geschiedenis van ‘s Lands Hospitaal, Paramaribo 1994; ter dood veroordeeld: Liefde en dood in de Surinaams-joodse geschiedenis, historische schetsen uit het Surinaamse jodendom; geloof, hoop en liefde: Vestiging van de joden in de Surinaamse jungle; liefde in slavernij: een familiegeschiedenis in het achttiende-eeuwse Suriname en een boek over de oude hoofdstad van Suriname, Torarica.

Wij wensen de familie van dokter de Bye sterkte toe

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChirurg John de Bye heengegaan