woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
5
(1)

Chinezen zijn ook dyadya Surinamers; Jaar van de Tijger ingeluid

lees ook ...

Suriname bereikt Tier-1 status in mensenhandelrapport van de...

Na jaren van wisselende beoordelingen tussen Tier-3 en Tier-2 in het jaarlijkse mensenhandelrapport van de Amerikaanse regering, heeft Suriname dit jaar voor het eerst de Tier-1 status berei...

Chinezen zijn ook dyadya-Surinamers. Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi in verband met het Jaar van de Tijger, dat dinsdag is ingeluid. Santokhi heeft in zijn toespraak in verband met het Chinees Nieuwjaar, opgeroepen de eigenschappen van het derde dier van de Chinese dierenriem in te zetten voor welvaart en welzijn van volk en natie. “De tijger heeft een aantal positieve eigenschappen die wij zeker moeten meenemen als samenleving.”

Daarbij moet worden gedacht aan kracht, het uitdrijven van kwaad en tonen van dapperheid. Die zullen eveneens nodig zijn om de Covid-pandemie de kop te bieden. “Waar de Chinezen gewend zijn om elk jaar terug te reizen naar huis om dit feest met familieleden te vieren, worden zij ook dit jaar geconfronteerd met beperkingen. De Covid-19-pandemie blijft ons raken. Maar gelukkig kunnen we dit jaar wel iets vrijer zijn dan vorig jaar. Dit omdat wij ons goed hebben laten vaccineren, inclusief boosters. En inmiddels is het dragen van mondkapjes het nieuwe normaal geworden. Zonder mondkapje verlaat je het huis niet,” zei het staatshoofd.

De president spoort de samenleving aan de eigenschappen van de tijger ook in te zetten voor vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling. “Daarom gaan we samen vol moed en motivatie dit nieuwe jaar in. Maar we gaan er ook samen aan werken om de eigenschappen te behouden van onze geliefde natie.”

Belangrijke rol chinezen
De Chinezen spelen niet alleen een grote rol in sociaaleconomische ontwikkeling, maar ook in de opbouw van de harmonieuze en multiculturele samenleving in Suriname. En net als van alle andere bevolkingsgroepen genieten we ook van de Chinese cultuur, het eten en hun vriendschap.

Santokhi zei ook dat de historische band en lange vriendschap met China heeft geleid tot goede bilaterale samenwerking. “Suriname houdt daarom vast aan het één-China-beleid en deze blijven we ondersteunen.” Hij vroeg ook aandacht voor de bedreiging van de natuur en het milieu door klimaatsverandering. Net als onze tijgers wordt ook ons milieu bedreigd. Dus moeten we deze beschermen en onze biodiversiteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChinezen zijn ook dyadya Surinamers; Jaar van de Tijger ingeluid