dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Chinese minister Xu: Suriname strategische partner en voorbeeld van samenwerking

lees ook ...

Vp Brunswijk onderstreept eenheid en trots tijdens Sasi Sura...

“Suriname is een bromkidyari. En de Javanen zijn een onmisbaar onderdeel van onze samenleving." Deze woorden sprak vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk op maandag 08 juli bij de festiviteiten ter geleg...

In het kader van de viering van 170 jaar Chinese Immigratie bracht Chen Xu, minister van Chinese Overzeese Zaken van de Staatsraad van de Volksrepubliek China, een bezoek aan Suriname. President Chandrikapersad Santokhi ontving de bewindsvrouw voor een beleefdheidsbezoek, waarbij zij tevens de hartelijke groeten van de Chinese president Xi Jinping overbracht.

Tijdens het onderhoud op 20 oktober 2023 op het Kabinet van de President, benadrukte president Santokhi de grote waardering voor de deelname van de Chinese delegatie aan de festiviteiten. De historische banden tussen Suriname en China hebben zich inmiddels goed ontwikkeld, en dit komt tot uiting in de integratie van Chinezen in de samenleving.

Het staatshoofd legde tevens de nadruk op de belangrijke bijdrage van de Chinese diaspora aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname. De Chinese gemeenschap draagt bij aan een divers Suriname en maakt het land een van de meest diverse op het westelijk halfrond.

President Santokhi benadrukte dat de bilaterale betrekkingen niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook op regeringsniveau zeer goed zijn. Beide landen hebben al verschillende wederzijdse werkbezoeken afgelegd.

In november zal minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) naar China reizen om verschillende aspecten met betrekking tot schuldherstructurering verder te bespreken, met als doel dit zo snel mogelijk af te ronden.

Minister Xu uitte haar bijzondere dank aan de Surinaamse regering voor de gastvrijheid en de warme betrekkingen. Zij benadrukte dat de relatie tussen de twee landen gebaseerd is op wederzijds respect. Suriname heeft al een diepe indruk gemaakt op de bewindsvrouw. Zij sprak de erkentelijkheid van China uit voor de consistente relatie en steun aan het “One China Beleid”.

Volgens de Chinese functionaris is met het aantreden van president Santokhi verdere invulling gegeven aan de relatie. Het vertrouwen is versterkt en de affiniteit tussen de twee volkeren is toegenomen. China beschouwt Suriname als een strategische partner in de regio.

De integratie van de Chinese gemeenschap dient als een brug en wordt aangemoedigd door de Chinese regering. De samenwerking zal op regeringsniveau verder worden verdiept en versterkt. Minister Xu leidt een zes leden tellende delegatie die in Suriname vertoeft, speciaal voor de festiviteiten rond 170 jaar Chinese Immigratie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChinese minister Xu: Suriname strategische partner en voorbeeld van samenwerking