dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
5
(1)

Chinese investeringsdelegatie toont enthousiasme voor samenwerking met Suriname

lees ook ...

OWOS houdt aanhoudende vergaderingen na conflict met EBS-dir...

OWOS, de vakbond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft aangekondigd voor onbepaalde tijd te blijven vergaderen. De bond, gesteund door de vakcentrale Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV), hee...

Een groep van zes Chinese ondernemers heeft een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi, waarin zij hun interesse in investeringen in Suriname hebben geuit. Het overleg vond plaats op donderdag 10 augustus op het Kabinet van de President. Tijdens de bijeenkomst hebben de investeerders aangegeven in welke sectoren zij willen ondernemen.

Parlementslid Chuanrui Wang, die ook aanwezig was, benadrukte dat dit aantoont dat er internationaal nog vertrouwen is in de mogelijkheden van Suriname. Hij noemde de sterke samenwerking tussen beide landen, Suriname’s overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en de schoonheid van het land als factoren die de interesse van de Chinese investeerders hebben gewekt.

De sectoren waarin zij interesse tonen omvatten onder andere infrastructuur, woningfabricage, bosbouw, landbouw en visserij. Specifieker gaat het om projecten gerelateerd aan palmolieproductie en houtkap en -verwerking in de bosbouwsector.

President Santokhi ondersteunt het idee van houtexport, maar benadrukte dat vanwege het behoud van Suriname’s koolstofnegatieve status, de export van onbewerkt hout zal worden verminderd. Tevens zal bij houtkap aandacht worden besteed aan herbeplanting. De besprekingen omvatten ook het onderwerp van koolstofkredieten.

Opmerkelijk is dat de leider van de delegatie vertegenwoordiger is van de CITIC Group Corporation Ltd., een Chinese staatsinvesteringsmaatschappij die wereldwijd actief is, onder andere in Venezuela, Argentinië en Brazilië. Deze onderneming opereert in diverse sectoren, zoals luchtvaart, landbouw, infrastructuur en financiën.

“Let’s do business, let’s talk less and do more,” verklaarde president Santokhi, die hoopt dat er dit jaar nog stappen worden gezet richting woningbouwprojecten. Hij benadrukte echter dat vanwege Surinames schuld aan de Volksrepubliek China, de projecten en financiële middelen vanuit China momenteel vastlopen. Niettemin staat Suriname open voor directe investeringen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChinese investeringsdelegatie toont enthousiasme voor samenwerking met Suriname