maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
3.5
(2)

Chinees oliepalmproject stopt en Indiaas oliepalmproject krijgt kans

lees ook ...

Verjonging inspectieapparaat: “Eerste ronde selectie s...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft een streng selectieproces opgezet om nieuwe inspecteurs aan te trekken en de vergrijzing binnen het inspectieapparaat tegen te gaan. ...

China Zhong Heng Tai (CZHT) heeft zich jaren niet gestoord aan de afspraken met Suriname. Dit bracht president Chandrikapersad Santokhi naar voren tijdens een persconferentie. Het bedrijf dat zogenaamd een oliepalmbedrijf zou opzetten, is meerdere keren betrapt op het bezig zijn met hout. De ABOP is nooit voorstander geweest van het project, maar bezweek toen er ‘zekerheden’ werden ingebouwd.

De regering is nu druk bezig de overeenkomst stop te zetten. Hiermee zijn belast het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij samen met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Een steeringcommittee wordt in het leven geroepen om de zaak juridisch en technisch voor te bereiden, zodat de concessie kan worden ingetrokken, en het gebied een ander bestemming kan krijgen. Alles zal via het parlement moeten geschieden.

Tijdens de Indiase diaspora ontmoeting kwam president Santokhi in contact met de Indiase Foods, Fats & Fertilizers (FFF). Dit bedrijf heeft al jaren belangstelling voor het opzetten van een oliebedrijf met raffinaderij in Suriname vanaf de regering Venetiaan. Dit werd bij zowel Venetiaan als Bouterse niet afgerond.

De president is kort geleden teruggekeerd van de zeventiende Indiase Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention. Het thema van de PBD Convention dit jaar was “Diaspora: Reliable partners for India’s progress in Amrit Kaal”.

Nu maakt de president zich sterk om het investeringsvoorstel van de FFF toch door te laten gaan, zoals hij dat in India heeft beloofd. Hij noemt het een gemiste kans voor Suriname, omdat het bedrijf ondertussen is uitgeweken naar een ander land, waar het miljarden maakt. Waarom men Suriname nog steeds wil aandoen, ondanks het feit dat zaken al zo goed lopen in dat ander land is niet meegedeeld.

Het lijkt erop dat het FFF nog steeds staat te popelen om de investering te doen in Suriname, want de president is benadert tijdens de PBD, en na  goede besprekingen tijdens deze  ontmoeting ” for India’s progress”, heeft de Surinaamse president namens Suriname zijn verontschuldiging aangeboden en heeft beter beloofd.

Ondertussen gaat Rosebel Goldmine over in handen van een ander Chinees bedrijf, waarvan te hopen is dat deze zich wel houdt aan gestelde voorwaarden met een land. China heeft als land ook 15 miljoen geschonken om het Safe-city project mogelijk te maken. Duidelijk is dat andere landen alles doen om hun belangen veilig te stellen. Suriname mag hieraan een voorbeeld nemen bij het doen van zaken met hen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChinees oliepalmproject stopt en Indiaas oliepalmproject krijgt kans