Grote en vernietigende problemen zijn mogelijk gezien de mijnbouwovereenkomst die Santokhi en de zijnen gesloten hebben met Chinalco. Deze deal zal uitgevoerd worden in West Suriname, met name op het Bakhuys gebergte. Zal dit een kans of een catastrofe betekenen voor West Suriname? Hopelijk komt de regering gauw met bijzonderheden, zodat wij in detail weten wat we kunnen verwachten.
West Suriname droom
Een mooie kans voor ontwikkeling in West Suriname gaat dit betekenen als de regering Suriname, het land en haar bevolking op de eerste plaats heeft gezet bij de onderhandelingen. Want als dit een soort “bunkopu-seri” = uitverkoop is zijn we losers.
Als het werkgelegenheid betekent voor veel Surinamers en Chinalco, de mijnings maatschappij bij wet verplicht is uitgemijnde gebieden te rehabiliteren, zodanig dat er voedings of andere nuttige planten op geplant moeten worden, kan het een prachtig project voor Suriname zijn.
Misschien wordt de West Suriname droom nu werkelijkheid! Daartoe waren er al goede stappen gezet door de Staat Suriname. Omstreeks 1975 was al een mijnbouwdorp bij het inheemse Apoera gebouwd met Bruynzeelhuizen met water en licht, keurige geasfalteerde wegen, dichte rioleringen en straatverlichting.
Nu door inheemsen bewoond ziet dit dorp het er nog representatief uit. In de jaren 1975 – 1980 was er ook een werkende Surinaamse houtzagerij, een air strip voor kleine vliegtuigen, haven aan de rivier met spoorlijn en vrachtwagons en een weg naar Paramaribo langs vele ravijnen en over tientallen bruggen. Het meeste is nog aanwezig, de weg is nog begaanbaar en de bruggen intact.
Zorgelijk!
Echter kregen wij van een wel ingelichte milieu deskundigeen concerned Suriname citizen een aantal zorgpunten, waarop zeker vragen en antwoorden moeten komen.
De aankondiging van een overeenkomst tussen de Surinaamse regering en het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco heeft de alarmbellen doen rinkelen. Met nog precies 6 maanden tot de verkiezingen in mei 2025, roept deze deal ernstige vragen op over transparantie, duurzaamheid en de belangen van de natie.
Geheimzinnige Overeenkomst
Waarom ontbreekt opnieuw parlementaire controle bij een dergelijke cruciale beslissing? Het lijkt alsof de president en een kleine groep ministers de deal in het geheim hebben gesloten, zonder brede politieke of maatschappelijke overeenstemming (consensus). Deze beslissing is niet democratisch genomen maar dictatoriaal en dat mag niet volgens de wetten van ons land!
Wordt vervolgd met Chinalco’s wereldwijd slechte reputatie, Milieuramp voor West Suriname en wat wordt eigenlijk gedolven?
Foto: Lithium mineraal wordt uit de grond gegraven in een open mijn (Gerafineerde Lithium wordt gebruikt voor batterijen en electrische auto’s)