maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

China Zhong Heng Tai heeft zich niet gehouden aan afspraak met Suriname

lees ook ...

Nederlandse politie en CILC leiden politiecommissarissen naa...

In aanwezigheid van de programmamanager Benito Shukrula, docent/begeleider Politie en Leiderschap bij de Nationale Politie Nederland, eenheid Amsterdam, vond op woensdag 28 februari 2024 de eindconfer...

De regering van Suriname wil na vijftien jaar nagaan als China Zhong Heng Tai zich daadwerkelijk heeft gehouden aan de vergunningsvoorwaarden. De vergunning werd aangevraagd en verstrekt voor de productie van palmolie. Voor zover bekend heeft het bedrijf dat weigerde door te gaan op het oude palmolie areaal van Victoria nooit een liter olie geproduceerd. Het ‘oliebedrijf’ heeft ondertussen wel vele containers hout geëxporteerd.

De vergunning was toegekend tijdens de regering van Venetiaan, waarin Abop coalitie-partner was. “Indien de organisatie zich niet heeft gehouden aan de vergunningsvoorwaarden en wetten van Suriname zal de regering niet schromen dit aan het parlement voor te leggen om de vergunning weer in te trekken”, zegt de vicepresident.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is al  geïnstrueerd door de regeringstop om deze zaak juridisch goed uit te zoeken en de regering op de hoogte te stellen.

VHP-assembleelid Mahinder Jogi gaf te kennen, dat de Chinese onderneming een concessie van 40.000 hectare heeft gekregen voor het opzetten van een oliepalmplantage en oliefabriek, maar al die jaren niets hiervan heeft gedaan. Meerdere assembleeleden vinden dit onaanvaardbaar en ook dat de vergunning direct moet worden ingetrokken.

Abop was tegen de uitgifte van de concessie, omdat men vermoedde dat het bedrijf slechts voor het hout belangstelling had. De bewoners van het Patamaccagebied waren niet te spreken. Men verwachtte dat Chinese arbeiders het gebied zouden overspoelen.

In juni 2019 drong toenmalig fractieleider van Abop – nu vicepresident Brunswijk –al aan bij de regering om de concessie in te trekken. Hij stelde toen veel misstanden aan de kaak.  “Ik kom er nu ook niet uit”, was de reactie van Bouterse, die in december 2016  het startsein gaf voor het aanleggen van de oliepalmaanplant door het eerste zaadje te planten  voor  “ een duurzaam project.”

Volgens het plan zouden in  2019 de eerste vruchten van de eerste inzaai van 2.000 hectare verwerkt worden tot minstens 6 miljoen liters olie per jaar. China Zhong Heng Tai heeft nooit gepoogd dit  waar te maken.

In 2013 was al duidelijk dat het Chinese bedrijf niet geïnteresseerd was in de productie van palmolie, maar op de export van rondhout. De districtsraad van Marowijne trok  toen tevergeefs aan de bel. Het voorstel van de raad om de concessie in te trekken en het vrijgekomen land te schenken aan de leefgemeenschappen, die nu land ontberen werd niet opgevolgd.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChina Zhong Heng Tai heeft zich niet gehouden aan afspraak met Suriname