zondag 19 mei 2024
26.6 C
Paramaribo
21.9 C
Amsterdam
4
(1)

China scheldt oude schulden van Suriname kwijt na succesvol staatsbezoek

lees ook ...

Mac Andrew en Kabinet van de VP bespreken samenwerking voor ...

Op vrijdag 10 mei 2024 heeft minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) een ontmoeting gehad met Mitchell Pai, directeur, en Reon Daparoe, onderdirecteur Beleidsuitv...

Minister Albert Ramdin, die deel uitmaakte van de presidentiële delegatie tijdens het staatsbezoek aan de Volksrepubliek China, heeft aangekondigd dat de schuldherschikking met China op technisch niveau is afgerond. “We hebben de schuldherschikking op politiek niveau bekrachtigd en bevestigd. Op technisch niveau is dit al sinds december 2023 voltooid,” zei de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Hij vergeleek dit met de schuldherschikking met India, die na technische afronding ook politieke goedkeuring vereiste. “Dat is de goedkeuring van de politieke top, en dat is nu ook hier gebeurd.” Ramdin merkte op dat de formele ondertekening binnenkort zal plaatsvinden. Hij benadrukte ook andere aspecten van het staatsbezoek, waarbij hij meldde dat er negen overeenkomsten zijn getekend die van meerwaarde zijn voor het Surinaamse volk. Verdere details zullen nog worden gecommuniceerd.

“Het is van belang dat China interesse toont om actief te worden in de private sector van Suriname.” Hij benadrukte echter dat dit op een juiste manier moet gebeuren en met inachtneming van relevante criteria. Een van de resultaten van het staatsbezoek is volgens Ramdin dat China veel oudere schulden van voor 2013 heeft kwijtgescholden.

“Voor lange tijd stonden bepaalde schulden geregistreerd bij China. Hoewel deze leningen niet meer op onze schuldportfolio staan, stonden ze nog steeds geregistreerd bij China.” China heeft deze schulden kwijtgescholden, waardoor Suriname ze niet meer hoeft te betalen. Hij beschreef het bezoek als zeer succesvol en historisch.

“Het was een zeer intensief bezoek met veel activiteiten. Het is historisch, aangezien dit het eerste staatsbezoek vanuit een Zuid-Amerikaans land aan China was dit jaar. De relatie is strategisch, zoals bevestigd door president Xi Jinping. Dit bezoek heeft onze bilaterale betrekkingen zeker naar een hoger niveau getild.”

“In Beijing hebben we ook 13 bedrijven bezocht en gesprekken mee gehad. Binnen zes dagen hebben we gesprekken gevoerd met de regering, ook over technisch complexe onderwerpen,” benadrukte hij. Hij sprak ook over de gesprekken met bestuurlijke eenheden op provinciaal niveau. “Het was niet gemakkelijk, gezien de grote afstanden die we moesten afleggen, maar het is wel gelukt dankzij de inspanningen van het hele team.” Hij uitte zijn tevredenheid over de grote aandacht die Suriname vanuit China krijgt, wat zal leiden tot meer werkgelegenheid, handel en investeringen die de economie ten goede komen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChina scheldt oude schulden van Suriname kwijt na succesvol staatsbezoek