woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(2)

China ondersteunt operatie ‘Veilig Suriname’

lees ook ...

Defensie en South Dakota National Guard bespreken voortgang ...

Om de banden tussen de South Dakota National Guard (SDNG) en het Surinaamse ministerie van Defensie verder te versterken, heeft brigade-generaal Deborah Bartunek, directeur van de gezamenlijke staf va...

De Chinese ambassadeur Han Jing ondersteunt de operatie ‘Veilig Suriname’. Dit maakte hij kenbaar tijdens een onderhoud met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie op dinsdag 28 december 2021 bij de Chinese ambassade. De bewindsman en de ambassadeur onderstreepten hierbij het belang van de veiligheid in het land voor investeerders en ondernemers.

Minister Amoksi gaf aan dat Suriname met grote ernst werkt aan de handhaving van de veiligheid en merkte op dat China een belangrijke partner is in het veiligheidsbeleid van Suriname. Op de meeting was ook het Korps Politie Suriname (KPS) vertegenwoordigd, bestaande uit de inspecteur eerste klasse Steven Rozenblad tevens de liaison naar de Chinese ambassade, inspecteur eerste klasse Orpheu Valpoort, hoofdinspecteur van politie Melvin Pinas en Marc Karg, veiligheidsadviseur van Justitie en Politie.

Na het onderhoud tussen de minister en de ambassadeur hebben verschillende deskundigen presentaties gehouden over het Surinaamse veiligheidsbeleid. Daarbij is ingegaan op het beleid met betrekking tot de verschillende vormen van criminaliteit, alsook actuele cijfers hierover. Zo presenteerden hoofdinspecteur van politie, Melvin Pinas en zijn team, de statistieken van criminaliteit in vergelijking met het afgelopen jaar. Zij gaven ook aan welke stappen ondernemers kunnen ondernemen om hun veiligheid te waarborgen.

Veiligheidsadviseur Karg plaatste de situatie van Suriname binnen de internationale context. Suriname is in de gelukkige positie dat zij samenwerkingen heeft met landen in het Caraïbisch gebied en ook daarbuiten. Verder zit Suriname in veiligheidspartnerschappen zoals Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS), Interpol, Europol en anderen die criminaliteitsbestrijding en verhoging van de veiligheid technisch ondersteunen.

Vanuit het ministerie is ook het beleid met betrekking tot illegale immigratie en mensensmokkel gepresenteerd. Daarbij zijn de verschillende uitingen die deze vorm van criminaliteit aanneemt in Suriname aangekaart. De opvang en facilitering van slachtoffers van mensenhandel en illegale immigranten worden serieus genomen. Suriname vangt deze groepen op verschillende manieren op en faciliteert ze dan met inachtneming van geldende wetgeving en internationale verdragen.

Tot slot werd aangegeven dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied. Het ministerie werkt er hard aan om op dit feit voort te borduren. De economic and commerce attache van de Chinese ambassade bevestigt dat Suriname daarom zeer geschikt is als investeringshaven, gezien haar unieke positie als veiligste land in de Caribische regio.

Dit laatste van veiligste land klinkt nieuw in de oren. Deze verklaring zou met vergelijkingen, voorbeelden en onderzoek, aannemelijk kunnen worden gemaakt. Mogelijk is ook dat er vasteland wordt bedoeld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChina ondersteunt operatie 'Veilig Suriname'