Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

China leent Suriname 300 miljoen US dollar voor verbetering infrastructuur

Geplaatst

op

door

Suriname heeft 300 miljoen US dollar geleend van China voor verbetering van de infrastructuur. Dit is een van de uitkomsten van het staatsbezoek van president Desi Bouterse aan de Volksrepubliek China. Verder zijn er overeenkomsten getekend en samenwerkingsverbanden aangegaan die een belangrijke stimulans moeten geven aan de ontwikkeling.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft voor elkaar gekregen dat het grootste zonne-energiebedrijf van China in het binnenland installaties zal opzetten voor elektriciteit. Ook is op het hoofdkantoor van Huawei gesproken over de 5G-internetverbinding. Verder heeft de HI&T-minister een intentieverklaring getekend voor economische samenwerking, handel en toerisme. China is bereid Suriname hierin te ondersteunen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft namens het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie een document ondertekend voor het Dalian-5 project.

De eerste fase van dit project kost 100 miljoen US dollar en de tweede fase 200 miljoen US dollar. Verder is ook een lening gesloten bij de China Agriculture Bank  voor de rehabilitatie van Weg naar Zee. Er komt een mogelijke samenwerking met een win-winsituatie. In Suriname zal een toeristische hub worden opgezet om een deel van de toeristen uit China op te vangen.

Ook komt er een handelsmissie naar Suriname waarvan touroperators deel zullen uitmaken. HI&T hoopt op een kapitaalinjectie om zijn deel van de afspraken uit te voeren. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft een protocol getekend voor traditionele geneeskunde in het Wanica-hospitaal. Later zullen Surinamers hiervoor worden opgeleid. Volksgezondheid hoopt dat het ziekenhuis begin volgend jaar kan worden opgeleverd.  

De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, tekende een uitleveringsverdrag met China. Dit verdrag zal zorgen voor een nauwere samenwerking, criminaliteitsbestrijding en -beheersing. Ook is er een overeenkomst getekend voor een road monitoring system. Tijdens een rondleiding bij Huawei is de delegatie getuige geweest van de features. Dit systeem kan nummerplaten en gezichtsherkenning registreren. Het Safe City Project wordt kwalitatief en kwantitatief uitgebreid. Dit is volgens Getrouw ter verbetering van de brandveiligheid, criminaliteitsbestrijding en verkeersveiligheid.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
rabin

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft met Desi Bouterse gemeen dat beiden in hun leven op enigerlei wijze furore maakten met hun fysieke prestatie. Imran Khan was een tennisser en Desi Bouterse een militair. Beiden bestegen het presidentiele altaar en zitten op dezelfde manier te grabbelen in de geldkist die zij vanuit China geoffreerd kregen. China was in alle opzichten betrokken bij de zogeheten ontwikkeling van Pakistan, tot het moment aanbrak dat de schuldenlast op de whiplash neck van Pakistan dusdanig zwaar begon te drukken dat het niet meer bij machte was de schuld aan te zuiveren. Deurwaarder Ping-Ping-Foetsie wist… Lees verder »Advertentie

Suriname

Vicepresident Adhin was aanwezig bij inauguratie Argentijnse president

Geplaatst

op

door

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de beëdiging van Alberto Angel Fernández tot de nieuwe president in Buenos Aires, Argentinië, bijgewoond. De vicepresident heeft, op uitnodiging van Argentinië, president Desi Bouterse vertegenwoordigd. De plechtigheid in het Zuid-Amerikaanse land heeft op dinsdag 10 december plaatsgevonden.

De vicepresident werd tijdens het bezoek vergezeld door de ambassadeur van Suriname te Caracas, Gillian Adjako. Bij deze gelegenheid is ook de voormalige president Cristina Fernández Kirchner ingezworen als vicepresident voor de periode van 2019 tot en met 2023.

Tijdens de inaugurele toespraak van het nieuwe Argentijnse staatshoofd, heeft hij geruime tijd stilgestaan bij de enorme achteruitgang die het land heeft meegemaakt in de vier jaar van de regering onder leiding van Mauricio Macri. Hij gaf aan, dat op dit moment één op de twee Argentijnse kinderen honger lijdt en dat de werkloosheid onder de jongeren enorm is. De nieuwe president heeft in duidelijke woorden de herinvoering van de sociale agenda benadrukt, met het doel om de sociale zekerheid van het volk te verhogen. Een concrete actie daarbij betreft het wederom instellen van de gezinslandbouw.

Ten aanzien van het buitenlandsbeleid heeft het Argentijnse staatshoofd benadrukt, dat zijn land op basis van gelijkwaardigheid met eenieder zal werken en dat Latijns-Amerika voor zijn regering van eminent belang is, er vanuit gaande dat geen enkel land zal moeten worden uitgesloten in deelname aan het proces van regionale integratie.

Lees verder

Suriname

NPS-topper Wayne Telgt opgesloten om zedendelict

Geplaatst

op

door

Hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), Wayne Telgt, is door de politie in verzekering gesteld. Dit meldt Starnieuws op haar website. De aanhouding van Telgt, die ook presentator is van het televisieprogramma ‘To the Point’, is bevestigd door politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden.

Telgt is verhoord door de politie van afdeling Jeugdzaken. Volgens Naarden gaat het om een zedendelict, waarbij een minderjarige is betrokken. Echter kan de politiewoordvoerder geen informatie meer geven over deze zaak.

De hele dag door werd verteld, dat de politie op zoek was naar Telgt, omdat er tegen hem aangifte is gedaan. Telgt heeft intussen een advocaat in de arm genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie, is besloten om hem in verzekering te stellen. 

Lees verder

Meest gelezen