woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

China belooft voortgezette steun aan Suriname voor economische vooruitgang

lees ook ...

Vuilophalers geven de regering twee weken om zaken op orde t...

Vuilophalers hebben er genoeg van om de regering voor te schieten. Zij hebben aangekondigd om per 22 juli te stoppen met de werkzaamheden als er niet wordt uitbetaald. De ondernemers hebben vanaf janu...

China heeft aangekondigd dat de samenwerking met Suriname op verschillende terreinen zal worden voortgezet. De Chinese regering onderzoekt de mogelijkheden om Suriname te helpen bij het bevorderen van economische groei. In 2023 zijn al 200 overheidsfunctionarissen opgeleid in gespecialiseerde vaardigheden en zijn er tien beurzen toegekend aan Surinaamse studenten. Dit werd medegedeeld door de Chinese chargé d’affaires, Jia Jinyi, tijdens een receptie op woensdag 27 september in de Ballroom van Hotel Torarica.

Deze receptie werd gehouden ter gelegenheid van de 74e viering van de Republiek China. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk was ook aanwezig om zijn felicitaties over te brengen. De vp heeft een goede relatie met de Chinese ambassade.

Tijdens zijn toespraak feliciteerde president Chandrikapersad Santokhi de regering en het volk van China. Het staatshoofd gaf aan uit te kijken naar een mogelijke schuldherschikking met China.

Relatie Suriname en China
Suriname opende zijn ambassade in Peking tijdens de regering-Wijdenbosch in 1998. Onder de NDP-regeringen onder leiding van Desi Bouterse in de jaren 2010 werden de banden met China verder aangehaald.

China groeide uit tot een van de grootste kredietverstrekkers van Suriname, met de bouw van meerdere bruggen en wegen, waaronder de Desiré Delano Bouterse Highway van 9,5 km lang voor een lening van 60 miljoen USD. In september 2021 zegde de Chinese telecomgigang Huawei Suriname toe te helpen bij het opzetten van e-Gov(ernment).

Tijdens de regering-Santokhi, sinds 2020, wordt de nauwe relatie met China voortgezet, waarmee China omgekeerd ook op steun van Suriname kan rekenen waaronder in de versteviging van de grip op Hongkong en het Een-Chinabeleid. Eind juni 2021 doneerde China 100.000 BBIBP-CorV-vaccins van het merk Sinopharm aan Suriname in de strijd tegen de coronacrisis. In mei 2022 schonk China Suriname een donatie van 1,4 miljoen US$ aan landbouwmateriaal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChina belooft voortgezette steun aan Suriname voor economische vooruitgang