zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Chevron mag aan de slag in blok 7 van staatsolie

lees ook ...

Leeft het kastenstelsel in Suriname?

Hadden we ooit gedacht dat er anno 2023 een kastenstelsel gehanteerd zou worden onder leiding van een president in Suriname? Want wat we nu in de praktijk zien lijkt er veel op. Zou het kunnen dat dit...

Staatsolie en Chevron Exploration Suriname Limited (Chevron) hebben gisteren een productiedelingscontract voor het offshore-blok 7 getekend. Hierbij heeft  Chevron exploratie-, ontwikkelings- en productierechten in Block 7 verkregen en de  samenwerking in het shallow offshore-gebied met Suriname uitgebreid. Ook de lokale participatie binnen de offshore-olie-industrie wordt bevorderd.

Staatsolie participeert via zijn dochteronderneming Paradise Oil Company N.V. (POC) met twintig procent door ondertekening van een Joint Operating Agreement, waarin de afspraken tussen partners zijn vastgelegd.

In de exploratiefase zijn de kosten voor rekening van Chevron. De exploratieperiode van Block 7 is contractueel voor acht jaren vastgelegd, en opgedeeld in drie fasen. Afgesproken is dat Chevron voorkeur dient te geven aan materiaal, diensten en producten die door Surinaamse bedrijven worden aangeboden. Een voorwaarde is wel dat die voldoen aan gestelde kwaliteits-, prijs- en overige commerciële eisen.

Staatsolie spant zich in om natuurlijke hulpbronnen in de offshore te vinden en tot ontwikkeling te brengen ten voordele van Suriname. Het Surinaams oliebedrijf is ingenomen met het feit, dat hij Chevron, een internationale oliemaatschappij van wereldklasse, opnieuw heeft kunnen uitnodigen voor een blok in de offshore, waarmee de aantrekkelijkheid van het offshore-areaal van Suriname extra wordt bevestigd.

Block 7 ligt in het westen van het ondiepe offshoregebied en heeft een grootte van 1867 km2. Het contract werd ondertekend door Staatsolie’s Algemeen Directeur Annand Jagesar, POC Director Rekha Bissumbhar en Suriname Country Manager van Chevron Channa Kurukulasuriya. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen was namens aandeelhouder, de staat Suriname aanwezig bij de ondertekening op het hoofdkantoor van Staatsolie.

Reeds in oktober 2021 ondertekenden Staatsolie en Chevron een PSC voor Block 5, waarbij Staatsolie via zijn dochteronderneming POC een participatie-aandeel heeft van veertig procent. In december 2021 besloot Chevron een derde van haar participatiebelang van zestig procent in Block 5 over te dragen aan Shell (KE Suriname BV). POC hield vast aan zijn deelneming van veertig procent als niet-uitvoerende partner.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChevron mag aan de slag in blok 7 van staatsolie