zaterdag 9 december 2023
29.9 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
4.5
(4)

Chapeau Sranans’ma, petje af

lees ook ...

Santokhi pleit voor ontwikkelingslanden tijdens G77+China Le...

Op zaterdag 2 december 2023, tijdens de G77+China Leadership Summit in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), brak president Chandrikapersad Santokhi een lans voor ontwikkelingslanden. De summit, ...

Petje af voor het Surinaamse volk. Vooral het deel dat zwaar te lijden heeft door de verhogingen en de inkomsten elke dag ziet verdampen aan de eerste levensbehoeften. Elke beweging in de wereld of het nou oorlog of scheepvaart aangelegenheden is wordt door de olieprijs afgewenteld op de arme mensen. Het Surinaamse volk vangt alle klappen op door keihard werken en bezuinigen. Met veel dankbaarheid en waardering moet wel genoemd worden de Surinamers in het buitenland die hun familie en vrienden helpen met geld, pakketten of werk om niet dood te gaan.

Het komt er op neer dat de vader des vaderlands en consorten, de financieele kogels die afgevuurd worden op zijn kinderen ontwijkt en rechtstreeks op hen laat afvuren.
Terwijl het niet zo hoort. De vader des vaderlands moet de beschermer van het volk zijn. Met zijn rug de kogels af laten ketsen en opvangen, zoals een echte vader zou doen die met zijn hoofd het hele volk leidt terwijl hij het met zijn hele hart omhelst.

Paketten fenomeen

De president heeft aangegeven dat hij eraan denkt om wederom met pakketten te beginnen. De negatievelingen die allerlei stommiteit over pakketten uitkraaien wordt nu de mond gesnoerd.
Wij van Sranan peri zijn ook geen voorstaander van pakketten, laat dat duidelijk zijn. Wij zien een bonnensysteem die via een goed uitgedacht manier gegeven wordt aan behoeftigen die daarop recht hebben, als een veel betere oplossing.

Naar draagkracht betalen

Mensen zijn bereid geld voor hun eerste levensbehoeften uit te geven. Op die manier behouden zij hun waardigheid. Maar de torenhoge prijzen kunnen zij niet betalen. Bij een doordacht bonnensysteem kunnen burgers hun bestedingen doen bij goed gesorteerde supermarkten met redelijke prijzen. Zo kan de overheid de winkeliers ook stimuleren om prijsopdrijving achterwege te laten. Want winkels die aan prijsopdrijving doen gaat men uitsluiten. Eten zou betaalbaar moeten blijven voor het volk maar integendeel zien wij elke dag prijzen stijgen. Het minstersteam van deze president bevat nauwelijks praktijk ervaren experts op universitair niveau. Het is niet goed dat de ministers van Financien en van Economische Zaken geen economen zijn. Ervaren economen zou wellicht beter weten hoe deze ministeries te laten werken. In de huidige crisis moet je ook een dosis creativiteit tonen om zaken aan te pakken.


17% salaris verhoging

De ambtenaren krijgen 17% verhoging op hun salaris. Van de ongeveer 100.000 personen die buitenshuis werken ( beroepsbevolking) is 60.000 ambtenaar (lantiman). De rest is bij de particuliere sector werkzaam of voor zichzelf aan de slag. Mensen die hun eigen werk creeren, kleine en grote ondernemers, moeten zelf zien te komen aan meer inkomsten om het hoofd boven water te houden. Onlangs heeft economische zaken aangekodigd dat zij een fonds heft voor kleine en midddelgrote bedrijven en dat zal een beperkt aantal bedrijven helpen.
Nu komt er ook nog bij kijken dat weersomstandigheden een rol spelen bij de prijzen van verse lokale groente en fruit. Door de abnormaal grote regenval zullen de voedselprijzen ook weer omhoog gaan.

Overstromingen, voedselvoorziening
Men weet dat elk jaar bij grote regenval gebieden in de kustvlakte en ook het achterland te kampen krijgt met overstromingen. Deze watersnood brengt ook de voedselvoorziening in gevaar.Welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen ? Wij zien na bijna twee jaar nog geen bewegingen in de richting van de agrarische en productiesector. Ons geliefd land heeft zoveel vruchtbare grond. Hoe klein dan ook is elke poging in die richting welkom. Het vermoeden bestaat dat men zich blind staart op oil en gas die toch nog een jaar of twee verder liggen. Maar de bevolking heeft nu verdien modellen nodig. Terwijl het gras groeit sterft het paard is een kreet van velen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnChapeau Sranans’ma, petje af