dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
4.3
(3)

Chantagekoning wenst wederopstanding

lees ook ...

Compositie Rudi en Eunice Fernand winnaar Suripop

De 21e editie van Suripop is gewonnen door Rudi en Eunice Fernand. Hun compositie, Dya Mi De, is vertolkt door Naomi Sastra. Daarnaast heeft zij ook de prijs voor Beste Performer gewonnen. De tweede b...

De politieke partij, de Pertjajah Luhur (PL) heeft onlangs de feestelijkheden rondom het 23- jarig bestaan van de partij afgesloten.  Er is een periode van verraad, verdriet en rouw voorgoed afgesloten, vond voorzitter Paul Somohardjo. PL- topper en zoon, thans ook minister Bronto Somohardjo, markeert 11 december 2021, als de dag van de wederopstanding van het politieke huis. De Partij die nu op twee zetels steunt had na de vorige verkiezing zeven zetels. De twee zetels worden ingevuld door de parlementariers Evert Karto die voor Commewijne is binnengehaald  en de zetel in Wanica. Die kreeg de  PL met behulp van de Abop,de partij van Ronny Brunswijk. De Wanica zetel wordt in het parlement ingevuld door  Abopper Miquella Huur.

Op 11 december kwam de Pertjaja Luhur, “de partij die nooit slaapt” (hun leuze) tot de conclusie dat die een wederopstanding zal maken. De partij identificeert zich met zijn bijna tachtig jaar oude voorzitter, Paul Salam Somohardjo die nog fit lijkt te zijn. Zijn leven markeerde zich door opmerkelijke gebeurtenissen. Deze voorzitter was als baby wiegendood verklaard, maar kwam weer tot leven toen zijn oma hem fluisterend begroette. Hij ontsnapte een tweede dood toen hij 7 december 1982 toestemmig kreeg van het Militair Gezag omdat hij diezelfde oma moest gaan begraven. Markante waarheden zijn dat!

Uitstroom

De voorzitter die al 50 jaar in de politiek zit roept de Javanen op terug naar huis te komen. Onze Javaanse broeders en zusters hebben het voorbeeld gegeven dat traditioneel stemmen dit land niet vooruit gaat brengen. Waarom? Is het misschien zo dat zij mochten ervaren dat de partij tot een familiebedrijf verworden is?  En is het misschien zo dat prominente leden uit ontevredenheid de partij de rug toekeerden?

De vele blunders die de leiding sloeg tijdens vorige regeerperiodes was misschien de aanleiding van de uitstroom uit de partij. En gelijk hebben ze. De kritische en geschoolde Surinaamse Javaan willen niet geïdentificeerd worden met iemand die grondroof pleegde, die veroordeeld werd wegens aanranding van tienermeisjes en die chantage gebruikt om zijn zin te krijgen.

Hoogste onderscheiding

Menig Surinamer schudde het hoofd van ongeloof en/of ergernis dat de PL-voorzitter van onlangs de hoogste nationale decoratie heeft gekregen voor zijn verdiensten in Suriname. Dat PL voorzitter Paul Somohardjo volgens de speech van president Santokhi de Gotong Royong –Javaans cooperatief werken- heeft geïntroduceerd is bezijden de waarheid. Dit gedachtengoed is een eeuwenoude traditie in de Javaanse cultuur.

Wat heeft de partij leiding concreet opgebouwd in Suriname in de 23 jaar van zijn bestaan? Zijn er productie bedrijven of agrarische projecten ontwikkeld? De partij leiding moet bij zichzelf te rade gaan welke specifieke bijdrage die heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname in de afgelopen 23 jaar en eerder, toe zij een andere naam droeg.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnChantagekoning wenst wederopstanding