maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
3.7
(3)

Chan e pley don, ma a ne kis’ mi (dom spelen lukt niet bij mij)

lees ook ...

Armoedegrens Suriname vastgesteld op SRD 7.396 na consultati...

De Nationale Loonraad (NLR) heeft het advies voor de vaststelling van een nieuw minimumuurloon overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Hoewel het...

“We hebben geen centimeter grond aan de Menonieten gegeven”, betoogde Chan Santokhi na dringende vragen en opmerkingen in de Assemblee, over de vernietigende gevolgen die uitgifte van 560.000 hectare bosgrond voor grootlandbouw in de leefgebieden van de Kwinties (Marrons) en vele inheemsen, voor hun zal hebben. Vorige week lekte  een brief uit waar landbouwminister Parmanand Sewdin aan minister Dinotha Vorwijk van Grond en BosBeheer vraagt om een landbouwvergunning voor 560.000 hectare bos.

“Het schijnt dat hun grondaanvragen [van totaal 1miljoen hectare bos] via derden is gebeurd”, zei Chan daarna op quasi verwonderde toon. Chan speelt dom, maar mij fopt hij niet, iedereen die Nederlands kan lezen en verstaan weet dat de Nederlandse Ruud Soeverein en Adrian Barberos van Terra Invest tussenpersoon zijn en de eerste ook spokes person is voor de Menonieten die in Suriname willen komen wonen.

Bewijzen

Deze informatie is algemeen bekend in Suriname  omdat een klokkenluider alle officieele stukken uitlekt en op internet hierover heeft gezet. De bewijzen dat Terra Invest zakenpartner Adrian Barberos beloften en aanvragen heeft om 1 miljoen hectare bos te kopen/krijgen staan op de website Revista Nomadas.  John Goedschalk (Climate Change Advisory Services)en andere milieustichtingen en bosbewonerscollectieven voeren tegen de bos”uitverkoop” een protest vanaf juni  2023, op alle media te horen, zien en te lezen.

De zoetsappige verhaaltjes van Ruud Soeverein, als Terra Invest zakenpartner, dat de Menonieten zulke brave hardwerkende groot landbouwers zijn, lees en hoor je vanaf juni vorig jaar. Ook de grievende, passief agressieve opmerking van Soeverein dat ze ” tegen gewerkt worden door bepaalde groepen die gewoon geen ontwikkeling willen” is ons niet ontgaan. Met “bepaalde groepen die geen ontwikkeling willen” bedoeld Soeverein  de bosbewoners en de milieuorganisaties die al zes maanden protesteren tegen de bos en rivieren vernietigende gemechaniseerde, chemisch vervuilende landbouw.

Zwijgen Is Toestemmen

Obed Kanape van de Abop heeft een bezorgd geluid laten horen over vernietiging van het bos ten behoeve van groot landbouw. Drie assembleeleden van de NDP, lid Sabajo, Edwards en Jennifer Vreedzaam hebben laten weten dat de inheemsen in actie zullen komen en tot het uiterste zullen gaan om te voorkomen dat grote landbouwarealen gemaakt zullen worden van het bos dat tot leefgebied van inheemsen behoort. Er werd verwezen naar mei 2023 toen twee inheemse mannen de dood vonden in een gewapend treffen dat ontstond vanwege grootschalige houtkap, vervoer van boomstammen (wegen vernietiging) en milieuvervuilende goudwinning in inheemse gebieden.

Duurzame ontwikkeling met behoud van het bos dat ons 2 miljard Euro per jaar kan opbrengen als Suriname het meest beboste land ter wereld blijft is wat ook de milieu activisten  voorstaan. Protest wordt nu ook vanuit Nederland gehoord tegen de aantasting van de biodiversiteit, die bosvernietiging met zich mee zal brengen.

Behoud van de zuurstofrijke bossen, schone rivieren, -geneeskrachtige- planten en bedreigde diersoorten als de jaguar (tigri genoemd in Suriname) de zes soorten apen, de bijzondere vogels als de Ara, de rotshaantjes en de oko pipi, de blauwe kikkers die alleen in Suriname voorkomen. Ook u die dit leest kan wat doen tegen de dreigende bosvernietiging, door het  tekenen van de petitie op Facebook, via : https://rb.gy/0mszb3.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameChan e pley don, ma a ne kis’ mi (dom spelen lukt niet bij mij)