donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Centrum voor innovatie en productiviteit

lees ook ...

Surinaamse en Nederlandse diaspora bundelen krachten voor to...

Er werd op 16 februari een cruciale stap gezet in de bevordering van Surinames sociale en economische vooruitgang met het Diaspora Seminar "Wi Na Wan 2.0". Het seminar dat werd gehouden in de vergader...

De Raad van Toezicht van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP) heeft op dinsdag 29 november jongstleden een ontmoeting gehad met minister Steven Mac Andrew van Arbeid, werkgelegenheid en Jeugdzaken, die geïnformeerd werd over de vorderingen bij de operationalisatie van het centrum.

Het CIP kan een positieve invloed hebben op de groei van de economie, vandaar dat de bewindsman een beroep heeft gedaan op de raad om het proces te versnellen. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is bereid om assistentie te verlenen bij het operationaliseren van het centrum, inclusief het aantrekken van externe deskundigen om het opstartproces te begeleiden en aan te sturen. In de eerste week van december zullen de ILO-deskundigen opnieuw in Suriname vertoeven voor vervolg werkzaamheden.

Het CIP is opgenomen in het Herstelplan 2020-2022 in het kader van het streven om nationale productiviteitsverbetering te bewerkstelligen met als doel dat de gewenste verbetering direct doorwerkt naar de verhoging van het Bruto Nationaal Product (bnp).

Door een tekort aan specifieke expertise en ervaring heeft het opstarten van het centrum lang op zich laten wachten. Dit is de reden geweest waarom de Surinaamse delegatie eerder dit jaar de ILO tijdens de Internationale Arbeidsconferentie om technische assistentie heeft gevraagd. Intussen heeft de ILO met relevante stakeholders in ons land overleg gepleegd.

De bewindsman stelt het op prijs dat de ILO bereid is om Suriname te ondersteunen. De interventie van de ILO om te komen tot een snelle operationalisering van het CIP, zal naar zijn zeggen resulteren in het verbeteren van innovatie en productiviteit in Suriname. Minister Mac Andrew vindt dat vooral micro, kleine en middelgrote ondernemingen door begeleiding van het centrum, grote stappen vooruit kunnen maken.

Een taak van het CIP is dat de productiviteit in Suriname wordt gemeten, met de bedoeling dat er continu kan worden gewerkt aan verbetering en groei binnen de productiesector. Naar zeggen van d minister zal de opstart van het CIP door de ILO-deskundigen, gepaard moeten gaan met kennisoverdracht aan de Surinaamse counterparts.

Hij vindt het daarom belangrijk dat de Raad ook onderwijsinstituten betrekt, zoals het Polytechnic College Suriname University of Applied Sciences. Het bedrijfsleven moet volgens hem actief worden betrokken, zodat steeds meer ontwikkelingsprojecten vanuit de private sector worden uitgevoerd. Hij benadrukt ook dat er meer bewustwording moet worden gecreëerd onder jongeren voor wat betreft innovatie en productiviteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrum voor innovatie en productiviteit