zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
5
(1)

Centrum nascholing leerkrachten geopend

lees ook ...

Twins Kapsalon partner in succesvolle Kappers-A opleiding on...

Zeventien cursisten van de Kappers-A opleiding hebben hun certificaat in ontvangst genomen na het succesvol afronden van hun opleiding, aangeboden onder het project: ‘Wroko fu mek moni’. Minister Stev...

Met als doel mensen die betrokken zijn bij het onderwijs te professionaliseren, is op vrijdag 18 februari 2022 het Centrum voor Nascholing in Suriname (Cenasu) officieel in gebruik genomen. Het Cenasu-gebouw is gevestigd aan de achterzijde van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) aan de Dr. S. Kafiluddistraat. Het gebouw werd gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Rosanda Apai-Courtar, Cenasu-directeur  heeft de aanwezigen tijdens een presentatie geïnformeerd over de werkzaamheden van het instituut en de toekomstplannen. Romaira Wiebers, leerkracht op de Openbare School Munder, wordt Cenasu door leerkrachten gezien als steunpilaar. Met het tot stand komen van dit centrum toont het MinOWC dat zij gaat voor professioneel onderwijs in het land.

Volgens staatsadviseur Gregory Rusland symboliseert de faciliteit, de basis die gelegd moet worden voor ontwikkeling. Kinderen moeten zodanig worden klaargemaakt dat zij tools in handen krijgen om als het zover is hun rol in de samenleving op een goede manier te kunnen vervullen. “Wat wij willen is dat naarmate de ontwikkelingen in het land plaatsvinden, Suriname niet achterblijft. Er moeten tools aangereikt worden aan de leerkrachten, zodat de kinderen goed terechtkomen,” zei de staatsadviseur.

Minister Marie Levens benadrukte tijdens haar toespraak dat elk kind telt. “Waar het kind zich ook bevindt, wij gaan onderwijs brengen.” De minister haalde aan dat er in het zuiden van Suriname kinderen zijn die nog nooit naar school zijn geweest en dat er samen met een niet-gouvernementele organisatie en de dorpsgemeenschap een school wordt gebouwd. Verder gaf de bewindsvrouw aan dat meertaligheid op school formeel is toegestaan. DNA voorzitter Marinus Bee gaf aan dat het onderwijs de ontwikkelingsrichting van een land bepaalt en dat het MinOWC daarom meer geld op de begroting moeten krijgen. Hij zei te zullen pleiten voor een groter bedrag voor het MinOWC op lands begroting.

President Chandrikapersad Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de regering stapvoets verandering teweegbrengt in alle sectoren. Hij voerde de aanwezigen terug naar zijn periode als minister van Justitie en Politie. In die periode zag het staatshoofd dat er veel drop-outs waren en volgens het onderwijsveld en thuisfront ook zeer moeilijk opvoedbare kinderen die vaak in conflict kwamen met de justitie. Er is toen beleid ontwikkeld en het resultaat daarvan was het doorgangscentrum Opa Doelie. Deze kinderen die door vele leerkrachten werden weggestuurd en terechtkwamen bij de poort van justitie, hebben toch een diploma behaald.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrum nascholing leerkrachten geopend