woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
4
(1)

Centrale Bank van Suriname laat wisselkoers los

lees ook ...

Santokhi travels to the Bahamas

In a little while, President Chan Santokhi will visit the Bahamas. Although the head of state's itinerary is yet unknown, the media has learned that the trip is primarily focused on officially passing...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal vanaf morgen, 7 juni, de wisselkoers loslaten en werken met een flexibele wisselkoers. Er zal gewerkt worden met een koers die door vraag en aanbod tot stand komt. Aanleiding hiervoor is de overstap van de bank naar de uitvoering van een nieuw monetair beleidsraamwerk, waarbij niet de wisselkoers maar de basisgeldhoeveelheid als beleidsvariabele voor de beheersing van inflatie van toepassing zal zijn.

Een flexibel wisselkoerssysteem zal ondersteunend zijn aan het nieuw beleidsraamwerk en zal daarmee effectief zijn bij inflatiebeheersing. De moederbank meldt in een persbericht, dat aan de hand van de transactievolumes en de koersnoteringen van de algemene banken en wisselkantoren drie keer per dag de gewogen gemiddelde aan- en verkoopkoers zal worden berekend en gepubliceerd. De publicatie zal op drie tijdstippen plaatsvinden namelijk om 10 uur, 12.30 uur en 15.00 uur. De eerste wisselkoersnoteringen van de CBvS op basis van het flexibel wisselkoerssysteem zullen op 7 juni tegen 10.00 uur beschikbaar zijn.

De wisselkoersnoteringen van de andere buitenlandse valuta’s dan de US$ en de euro worden door de moederbank vastgesteld aan de hand van de internationale kruiskoersnoteringen, met inachtneming van de gewogen gemiddelde wisselkoersen van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Met dit besluit van de bank komt de ingestelde bandbreedte met een minimum- en maximumverkoopkoers voor de US$ die op 1 maart 2021 was ingesteld, te vervallen. Het doel is om op korte termijn een platform voor de valutahandel te ontwikkelen, waarop algemene banken en wisselkantoren op een transparante en geordende wijze vreemde valuta zullen kunnen verhandelen.

Zodra het valutahandelsplatform operationeel is, zullen de transactievolumes en -koersen op dit platform ook worden meegenomen voor de berekening van de gewogen gemiddelde wisselkoersen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrale Bank van Suriname laat wisselkoers los