zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Centrale Bank van Suriname komt met nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500

lees ook ...

Regering zet ambitieuze doelen voor tweede helft regeerperio...

De regeringscoalitie is op maandag 25 september 2023 bijeengekomen met een tweeledig doel. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte het cruciale belang van deze komende periode en vergeleek deze ...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft op donderdag aangekondigd dat er nieuwe bankbiljetten van SRD 200 en SRD 500 zullen worden geïntroduceerd en aan de Surinaamse munteenheid zullen worden toegevoegd. Tijdens een persconferentie van de moederbank is hier dieper op ingegaan.

Er is benadrukt dat de beslissing werd ingegeven door verschillende macro-economische ontwikkelingen, waaronder inflatie, geldontwaarding, een groeiende vraag naar contant geld, beperkte toegang tot geldautomaten en de aanzienlijke arbeidsinspanning bij de verwerking van biljetten.

De governor van de CBvS, Maurits Roemer, benadrukte dat de introductie van de nieuwe biljetten niet betekent dat de bestaande lagere coupures (SRD 5, SRD 10, SRD 20, SRD 50 en SRD 100) uit circulatie worden genomen. Het publiek hoeft deze biljetten niet in te wisselen om de nieuwe biljetten te verkrijgen.

Roemer stelde duidelijk dat er geen enkele geldzuiveringsactie wordt uitgevoerd in dit verband. Verder zei de bankdirecteur dat de introductie van de nieuwe biljetten geen devaluatie van de Surinaamse munt inhoudt. Met betrekking tot de introductie van de nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500 benadrukte Roemer dat dit niet automatisch leidt tot een ongedekte toename van de geldhoeveelheid in de samenleving.

Hij verzekerde dat Suriname over voldoende dekking beschikt, boven de 90 procent, om het in omloop brengen van de nieuwe biljetten te ondersteunen. Hoewel het in theorie zou kunnen bijdragen aan een lagere wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar, merkte Roemer op dat er andere technische factoren zijn die deze beïnvloeden.

De nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500 zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van het komende jaar via lokale banken in omloop worden gebracht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrale Bank van Suriname komt met nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500