donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
13.5 C
Amsterdam
5
(1)

Centrale Bank van Suriname en handelsbanken oneens over rentepercentage

lees ook ...

Fondsen om Surinaamse Landbouw te stimuleren

De lokale productie en de consumptie van lokaal geproduceerde producten in Suriname worden gestimuleerd. Hiervoor zijn fondsen opgezet, namelijk het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOF...

De Centrale Bank van Suriname ziet graag, dat de andere banken hun rentetarief verhogen. Het voorstel is dertig procent. Er zijn banken, die hun rentetarief met ruim honderd procent zullen verhogen, als zij dit toepassen. Directies van banken delen de mening van de Moederbank niet. “In elk geval wij van de DSB willen geen rente verhogen”, zegt Steven Coutinho, directeur van DSB-Bank, en voorzitter van de Bankiersvereniging.

De CBvS is al maanden actief bezig met “ open market operations”, waarbij  korte termijndeposito’s, met looptijden van maximaal een maand aan banken worden geveild. Hiermee wil men geld afromen voor het stabiliseren van de wisselkoers. Couthino zegt dat de banken overleg hebben gevoerd met CBvS en dat de vervolggesprekken nog moeten komen.

Het rentepercentage was 12 in juli, en op 24 november 62.9. Op 10 november ging het van 26 naar 42,3. De week daarop 58,4. De laatste notering was 67,7procent.

Het is gebleken dus dat de Moederbank zelf stimuleerde om niet onder de 30 procent te liggen. Toen de banken, dat merkten kwam er overleg met governor Maurice Roemer, die toegaf dat de rentetarieven waren aangepast.

“Vanuit een theoretisch perspectief zou men verwachten dat als de inflatie 60 procent is, je de rentetarieven moet aanpassen. Echter macro-economische stabiliteit betekent niet automatisch stabiliteit of groei op microniveau. De wereld kent genoeg voorbeelden daarvan. Het is van belang om onze private sector te beschermen en te stimuleren. Door renteverhogingen ‘à la menu’ van de Chicago-school zal dat niet gebeuren,” aldus Couthino, die vermoed dat een wens van IMF wordt uitgevoerd.

Zowel Coutinho, als Waddy Sowma, oud-voorzitter van de Vereniging van Economisten, geloven, dat verdere kunstmatige aanpassing van de rentetarieven de samenleving hard zal treffen, en dat deze hiervoor bespaard moet worden. Volgens Sowma moet men de aanbod of vraagzijde van de wisselkoers aanpakken om de wisselkoers stabiel te krijgen. Toch is volgens hem  alleen letten op de cijfers, niet de oplossing.

Coutinho waarschuwt voor pijnlijke “quick fixes”  van de IMF, die  niet altijd effect hebben. “Eén van langdurige economische transformatie op microniveaus in plaats van korte termijn brandjes blussen op macro niveau,” is zijn advies. “Ik ga ervan uit dat er nog voldoende geld zal zijn voor kredietverlening aan bedrijven en burgers,” zegt Sowma, die hoopt dat de banken niet al hun geld zullen uitgeven aan lucratieve termijndeposito’s.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrale Bank van Suriname en handelsbanken oneens over rentepercentage