maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Centrale Bank en ministerie van Financiën cruciaal in Surinaamse wisselkoersdaling

lees ook ...

Waarnemend President Brunswijk dreigt: 13 april a tafra e dr...

Mek den m’ma tak nanga den pkin want vanaf tamara wo trede  op hard! a tafra draai! Dit waren de dreigende woorden van waarnemend president Brunswijk in het hoogste College van Staat.   Waarsch...

Een recente neerwaartse trend in de Surinaamse wisselkoers wordt toegeschreven aan overheidsfinanciële maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen, volgens Sanjay Gaurisankar, het hoofd van de afdeling Financiële Markten bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Gaurisankar benadrukt dat deze trend niet wordt veroorzaakt door een bewuste interventie van de autoriteiten om vreemde valuta in de markt te pompen, aangezien de markt zelfvoorzienend is.

Het afgelopen jaar hebben overheidsmaatregelen, zoals de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) en veranderingen in brandstof- en nutsvoorzieningsprijzen, bijgedragen aan een gezondere overheidsfinanciële situatie. Echter, deze maatregelen hebben ook invloed gehad op de wisselkoers.

Gaurisankar wijst erop dat de CBvS gelijktijdig heeft gewerkt aan het verstrakken van de geldhoeveelheid, gezien het overschot aan Surinaamse dollars in de economie. Suriname hanteert een zwevend wisselkoerssysteem, wat betekent dat fluctuaties normaal zijn. Gaurisankar identificeert verminderde vraag en verhoogd aanbod als factoren achter de recente sterke neerwaartse druk op de wisselkoers.

Deze druk wordt verergerd doordat banken overschotten aan vreemde valuta hebben, waardoor zij genoodzaakt zijn deze te verkopen om verliezen te voorkomen. Gaurisankar wijst er ook op dat cambio’s moeite hebben om klanten aan te trekken, aangezien veel importeurs nu rechtstreeks door banken worden bediend. Desondanks is er enige stabiliteit opgetreden nadat de markt naar een nieuw evenwicht heeft gezocht.

Hij concludeert dat er geen extra vreemde valuta door de autoriteiten is geïnjecteerd en dat de randvoorwaarden zijn geschapen voor meer stabiliteit. De coördinatie tussen de Centrale Bank en het ministerie van Financiën blijft cruciaal om de financieel-economische ontwikkelingen stabiel te houden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrale Bank en ministerie van Financiën cruciaal in Surinaamse wisselkoersdaling