maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
1
(1)

Centrale Bank certificaten voor het algemeen publiek

lees ook ...

Poging tot verkrachting volwassen dochter

Een 35-jarige vrouw deed aangifte bij de politie. Haar bloedeigen 53-jarige vader heeft verwoede pogingen gedaan haar te verkrachten. Om 05.30 drong de vader haar slaapkamer binnen. Hij eiste gemee...

De Centrale Bank van Suriname gaat Centrale Bank-certificaten uitgeven voor het algemeen publiek. Hiermee zullen er voor burgers mogelijkheden worden geschapen om een goed rendement te verdienen aan hun spaargelden. Deze mededeling deed minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning op dinsdag 31 mei in het parlement. 

Minister Achaibersing gaf aan dat de veiling van termijndeposito’s relatief nieuw is in het Surinaams monetair systeem. Het doel hiervan is om de geldhoeveelheid in de maatschappij te beheersen. De bewindsman gaf aan dat het niet zo moet zijn dat alleen banken toegang krijgen tot het systeem van de termijndepositoveilingen. “Ik ben van mening dat ook de gewone burger de mogelijkheid moet hebben om een goed rendement op zijn spaargeld te behalen”, voegde hij eraan toe.

Het is volgens minister Achaibersing algemeen bekend en gebruikelijk in Suriname om te sparen in valuta. “Als men aan het einde van de maand iets overhoudt, dan gaat men naar de cambio’s om zijn SRD’s over te zetten in US-dollars.” Hij is ervan overtuigd dat wanneer burgers de mogelijkheid wordt gegeven om hun SRD-spaarcenten te beleggen tegen een aantrekkelijke rente, men hiervoor zal kiezen in plaats van deze om te zetten in US-dollars. Hierdoor zal het vertrouwen in de SRD ook sterker worden.

De minister deelde het parlement verder mede dat de Centrale Bank bezig is een inhaalslag te maken voor de publicatie van haar jaarrekeningen. De jaarrekeningen van 2016 tot en met 2018 zijn recent gepubliceerd. Publicatie van 2019 tot en met 2021 gebeurt voor het einde van dit jaar. “Daarmee zal de CBvS weer op schema zijn”, zei minister Achaibersing.

De minister staat ook positief tegenover het uitgeven van hogere geldcoupures, waarvoor er in het college gepleit was. De bewindsman is van mening dat dit de problemen met de ATM’s die snel leegraken voor een deel zal helpen oplossen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCentrale Bank certificaten voor het algemeen publiek