Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Centraal Hoofdstembureau: “Zetelverdeling Surinaams parlement ongewijzigd”

Geplaatst

op

Aanwezigen Tijdens De Openbare Zitting Van Het Chs

De uitslag van de op 25 mei gehouden verkiezingen in Suriname is vandaag tijdens een openbare zitting in Sana Budaya vastgesteld door het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Tijdens deze zitting is de zetelverdeling in alle tien districten vastgesteld en zijn de namen van de 51 assembleeleden bekendgemaakt. Het nieuwe parlement is gekozen voor de periode 2020-2025.

De volgende stap is het bindend verklaren van de verkiezingen door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Als dat is gebeurd kunnen de gekozen volksvertegenwoordigers door het parlement worden beëdigd en toegelaten. Deze Buitengewone openbare vergadering is gepland voor 29 juni. De 51 gekozen assembleeleden moeten eerst bewilligen, voordat ze toegelaten kunnen worden tot DNA.

In de verdeling van de zetels is er geen verandering gekomen. De VHP heeft 20 zetels, de NDP 16, ABOP 8, NPS 3, BEP 2 en PL 2. Intussen is al bekend dat de komende regering zal bestaan uit de VHP, ABOP, NPS en PL. Er is hiervoor al een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Ook de verdeling van de ministeries en andere posten onder deze vier partijen heeft al plaatsgevonden. Vaststaat dat het presidentschap gaat naar de VHP, terwijl de ABOP de vicepresident mag invullen. Het voorzitterschap van De Nationale Assemblee (DNA) gaat ook naar de ABOP, terwijl de VHP gaat voor het vicevoorzitterschap van het hoogste orgaan van staat.

Voor het kiezen van de president en vicepresident (vp) in DNA, komt de aankomende coalitie een zetel tekort. Intussen heeft de BEP, die in de huidige coalitie zit, aangegeven dat zij zal meewerken dat de nieuwe regeringsleider en de vp in het parlement worden gekozen. De gang naar de Verenigde Volksvergadering (VVV), is dan zoals de kaarten nu liggen niet nodig. Die vergadering zou de staat bovendien een aanzienlijk bedrag kosten.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

Suriname..President Chan Santokhi en Vice-President Ronnie Brunswijk treden aan op 16 juli

Geplaatst

op

Img 6609

De verkiezing van de twee functionarissen vindt plaats op maandag 13 juli om 10.00 uur tijdens buitengewone openbare DNA vergadering.

Hoewel er geen tegenkandidaten zijn ingediend, moeten op de vergadering minstens 34 Assembleeleden aanwezig zijn om de president en de vicepresident te kunnen kiezen. De BEP (2 zetels) heeft reeds eerder toegezegd de ondersteuning te zullen geven.
De samenwerkende coalitie heeft 33 zetels.

Na de overdracht van de regeermacht door president Desi Bouterse, volgt een gemotoriseerd defilé van de politie en het Nationaal Leger. De nieuwe president zal geflankeerd door de korpschef en de bevelhebber van het Nationaal Leger de passerende gemotoriseerde eenheden gadeslaan. In een dagorder is aangegeven wie allemaal betrokken zijn bij de organisatie. De komende week vinden er oefeningen plaats. Starnieuws verneemt dat aan de eenheid van het Korps Politie Suriname toegevoegd worden, peletons van de douane, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Brandweer en het Korps Beveiliging en Bijstandsdienst.

Culturu.com—–Ferdinand Louis

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen