Suriname was 5 dagen lang gastland van de 14e vergadering van de technische adviescommissie (TAC) van de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). Deze belangrijke regionale bijeenkomst is op vrijdag 21 april afgesloten met een veldbezoek aan het Mangrove Rehabilitatie Project van professor Sieuwnath Naipal.
Sinds 2005 heeft de kustlijn te Weg naar Zee zich op sommige plekken tot wel ongeveer 800 meter teruggetrokken, landinwaarts. De stijgende zeespiegel en hardnekkige vloed-golven zorgen voor steeds meer overlast. Hydroloog Naipal die verbonden is aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname(AdeKUS) is al sinds 2015 bezig om de kust op natuurlijke wijze te beschermen door het planten van duizenden mangroves.
NCCR-coördinator Jerry Slijngard, voorzitter van de TAC zegt dat er bewust voor gekozen is om een veldbezoek aan het programma toe te voegen. De participanten hebben tijdens dit veldbezoek de gelegenheid gekregen om enkele mangrove plantjes te planten onder toezicht van professor Naipal. Slijngard gaf aan op dat er een goede interactie is met de hydroloog en dat zijn onvoorwaardelijke inzet bijzonder wordt gewaardeerd.
“Vele van de participanten van de eilanden hebben de zee voor het eerst in deze staat gezien. Ze zijn blauw water gewend. Het is goed om inzicht te krijgen in de materie hoe kwetsbaar Suriname is als een land dat grenst aan de Atlantische oceaan”, zegt Slijngard. Hij gaf ook aan dat de TAC-meeting succesvol is verlopen. Slijngaard besloot met te zeggen: “Er zijn heel wat technische discussies geweest die belangrijk zijn voor Suriname in het uitstippelen van beleid. De uitkomsten van de bijeenkomst zullen vervat worden in een document.”