donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
0
(0)

CCS stimuleert lezen in het binnenland

lees ook ...

Today is the third day of AZP action

The Academic Hospital Paramaribo (AZP) personnel is taking action since the hospital staff has still not received their 8% pay raise. In an interview with the media, Bond Chairman Lloyd Pool claims th...

Het Cultureel Centrum Suriname is actief in Marowijne.  Het centrum is een leesproject begonnen op verschillende scholen in het district, met als doelgroep kinderen, leerkrachten en ouders. Zij moeten gemotiveerd worden om meer te lezen. De taalbeheersing moet worden verbeterd, zodat het onderwijs naar een hoger niveau kan worden getild, volgens CCS-voorzitter Nadia Becker.

Vanaf 2018 voert CCS zulke projecten uit in het binnenland met ondersteuning van de Alcoa foundation. “Moengo leest”  is een voorbeeld van zo’n leesbevorderingsproject. Kinderen van deze tijd worden in beslag genomen door hun smartphones, en zijn daarom minder goed in het lezen van boeken. Lezen moet daarom meer onder de aandacht gebracht worden.

Tijdens voorleessessies in Moengo en Albina zijn ouders betrokken geweest. Zij mochten hun levensverhaal vertellen. Hoe ze zijn opgegroeid in het gebied werd gedeeld met de kinderen. De burgervader en de kapitein zullen ook erbij worden gehaald. Het is goed als de kinderen van het dorp zien dat de kapitein het lezen prettig vindt. Het team van de bibliotheek reist naar het gebied en helpt de leeshoek functioneel maken. Scholen zullen vanuit het project boeken ontvangen voor hun leeshoek. Boeken van Surinaamse schrijvers horen er ook bij.

Het project besteed ook aandacht aan de VOJ-scholen in Albina. Zo zal er een spoken word-competitie gehouden worden onder de jongeren. Zij mogen een eigen verhaal, rap of lied schrijven waarin zij hun ambities en hun dromen naar voren brengen. Ook hoe zij covid19 hebben ervaren mogen zij delen tijdens dit evenement. De winnaar ontvangt een award en de school  wint een trofee. Het nummer van de winnaar zal uitgegeven worden in boekvorm of cd verteld Becker enthousiast.

Alcoa Foundation adviseert ook, dat er een communitybased project wordt opgezet om zelf kleding te produceren. Het doel is om zowel mannen als vrouwen te trainen in knip- en naaiwerk. Deze vaardigheden zijn nooit teveel in de maatschappij. Het kan ook inkomen genereren. De lokale bevolking zal in de komende maanden daarin worden begeleid. Gestimuleerd word dat zij in coöperatieverband overgaan tot productie van tassen, eigen kleding, en schooluniformen. Het voorlees-, naai- en knipproject duurt tot oktober.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCCS stimuleert lezen in het binnenland