donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

CBvS en de rentes van 80 procent

lees ook ...

Reden ontslag EBS bondsvoorzitter Hellings: wraakzucht

De ware reden tot ontslag van EBS bondsvoorzitter Marciano Hellings is dat de EBS leiding boos is dat de gehele bevolking ziet dat wij moeten betalen voor het luxe leventje dat zij leiden. Maar hij is...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) geeft hoge rentevergoedingen aan de algemene banken, en deels aan de overige financiële instellingen. Deze zouden tot stand gekomen zijn door de openmarktoperaties (OMO’s). Er is veel kritiek daarover geweest binnen diverse geledingen van onze samenleving.

De Bank zegt daarover dat er een volumedoelstelling gehaald moet worden voor het binden van overtollige liquiditeit middels wekelijkse termijndeposito (TD) veilingen. Dit is een cruciale randvoorwaarde in de voortgang van het IMF-programma.

De hoogte van de geboden rentes die de CBvS heeft uitgekeerd aan de banken is een nieuwe historische ontwikkeling, omdat het gaat om hoge rentes gaat, ver boven de huidige inflatie. De hoge rente die de CBvS betaald, tot 80 procent per jaar, op het vastzetten van overtollig geld van de banken en andere financiële instellingen is een nieuwe operatie in ons land. Dit wordt het ‘Reserve Money Targeting Regime genoemd.’

Dit ‘Reserve money Targeting Regime’ heeft behalve de Open Markt Operaties ook de wisselkoers en de rente die onder de vrije marktwerking tot stand komen, om het aanbod van de basis geldhoeveelheid te beheersen. De basisgeldhoeveelheid bestaat uit de bankbiljetten in omloop en de SRD-tegoeden van de banken bij de CBvS.

Er zijn verschillende inzichten in de toepassing van de vrije marktwerking op grond van verschillende economische uitgangspunten en maatschappelijke waarden. De toepassing van de huidige Termijn Deposito-veilingen en de vrije marktrentebepaling zijn nog in de beginfase van ontwikkeling en de CBvS bekijkt alle aanpassingsmogelijkheden om de werking hiervan te verbeteren. De CBvS gaat uiteraard na of op basis van de spelregels van de veiling, interventies mogelijk zijn.

De uitvoering van de OMO’s middels veilingen is een ‘receptuur’ die door de CBvS wordt uitgevoerd om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de veel te hoge inflatie in ons land. Uiteraard zijn er ‘bijwerkingen’ en conflicterende maatregelen die om oplossingen vragen. De aandacht dient echter voornamelijk te worden gericht op de grote ‘gemeenschappelijke vijand’, te weten de te hoge inflatie en de ernstige maatschappelijke consequenties en ontwrichting voor de gezinshuishoudingen, de bedrijfshuishoudingen, de Overheid en de SRD-pensioentrekkers.

De Bank beoogt met de OMO’s ook het behalen van een volumedoelstelling en de creatie van een beginnende markt voor de renteontwikkeling in het bankensysteem en de doorwerking hiervan tussen de banken en hun cliënten. Dit is een grote uitdaging voor de totstandkoming van evenwichtige prijsvormingen en de ontwikkeling van een financiële en vermogensmarkt in ons land.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCBvS en de rentes van 80 procent