maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

CBB krijgt hulp met digitalisering van Estland

lees ook ...

PRO: Javaanse Nieuwjaarsdag culturele diversiteit

Suriname heeft vandaag de Javaanse Nieuwjaarsdag gevierd. Op deze dag staat men stil bij de culturele verscheidenheid en diversiteit. Zo wordt er gereflecteerd op de rijkdom van de gemeenschappelijke ...

De e-Governance Academy of Estonia (eGA) zal de digitalisering van de registratieprocessen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) komen ondrsteunen. In verband hiermee oriënteerde een delegatie zich op 26 januari op de verschillende afdelingen van het hoofdkantoor van CBB.

Om vernieuwing binnen e-Government te brengen is er reeds geruime tijd een samenwerking met eGA Estland. Prewien Ramadhin, onderdirecteur van e-Gov zegt dat e-Government, eGA door tussenkomst van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft kunnen benaderen. “Estland is een rolmodel voor alle landen wat betreft digitalisering. Bevolkingsadministratie is hierbij prioriteit,” zegt de onderdirecteur.

Volgens Ramadhin is het de bedoeling dat de deskundigen van Estland aan de hand van hun observatie van de processen op het CBB-hoofdkantoor een roadmap ontwikkelen om aan te geven wat anders kan en welke stappen genomen moeten worden voor verdere digitalisering. “Ik zeg expliciet verdere digitalisering, want het is niet zo dat we niets hebben. Nu gaan we kijken hoe andere landen het hebben gedaan en waar wij kunnen aanpassen,” aldus de e-Gov onderdirecteur.

CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie zegt dat de grootste uitdaging van het digitaliseren ligt bij de grote hoeveelheid van manuele bestanden. Daarentegen zegt Enel Pungas, Expert of Population Issues van e-Governance Academy dat de wil tot verbetering van de dienstverlening zichtbaar is. “Er zijn veel stukken die van papier moeten worden overgezet. Ook de verbetering van de software datasystemen. Maar de wil is er en dat is het belangrijkste,” aldus Pungas.

Er zal besproken worden op welk vlak er aanpassingen gemaakt moeten worden om de processen te verbeteren. De komende maanden zal e-Government nog virtueel discussiëren. Volgens het IDB-contract moet het rapport van eGA binnen 06 maanden worden geleverd.

Naar zeggen van onderdirecteur Ramadhin zal Suriname aan de hand hiervan aangeven wat het volgend traject wordt. “We moeten samen met de IDB nagaan welke financiën beschikbaar zijn. Een ding is wel zeker. De IDB is gecommitteerd om dit project uit te voeren,” meldt Ramadhin.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCBB krijgt hulp met digitalisering van Estland