dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
3
(1)

CBB krijgt groen licht van CBB voor correctie productie

lees ook ...

Inbraak in Sint-Jozefkerk: Grote schade en diefstal

Inbrekers hebben vrijdag de Sint-Jozefkerk in Geyersvlijt geplunderd. De ongewenste bezoekers hebben de kerk bezocht en aanzienlijke schade aangericht. De dieven zijn via een raam binnengekomen en heb...

De DNA heeft het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) toestemming gegeven om op een snellere dan wel verkorte manier aantoonbare fouten in aktes te corrigeren. Hiertoe heeft het college op donderdag 03 maart 2022 met 42 algemene stemmen de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Surinaams Burgerlijk Wetboek aangenomen.

Er zijn op dit moment meer dan 2000 aktes die verbetering behoeven, terwijl er minstens 20.000 Surinamers wachtende zijn op een verbetering in hun namen. Indien er geen verbetering wordt gebracht in de regelgeving zal dit aantal verder oplopen, vooral vanwege het feit dat er op dagbasis na verificatie steeds nieuwe gevallen bijkomen.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk zei over de goedkeuring: “Deze goedkeuring levert een positieve bijdrage aan de procedure ter verbetering van de aktes van de burgerlijke stand en zo ook aan de dienstverlening naar de Surinaamse samenleving”. Hij benadrukte dat de wijziging onder andere ertoe zal bijdragen dat jarenlange problemen van personen met gekozen geslachtsnamen middels het plaatsen van een kantmelding door de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen worden opgelost.

Minister Somohardjo gaf aan dat de wijzigingen garant zullen staan voor een versnelde aanpak en afhandeling van slepende kwesties met betrekking tot verbeteren in de registratie van de burgerlijke stand. Factoren die een rol hebben gespeeld bij de opeenstapeling van de verzoeken tot verbetering van de akten hebben onder andere te maken met de procedures die moeten worden gevolgd bij het Openbaar Ministerie (OM).

Het aantal verzoeken die per keer kan worden behandeld en het transformatiebeleid van het CBB zorgt voor de uitdaging om de bevolkingsadministratie te laten beantwoorden aan de hedendaagse ontwikkeling met als resultaat een flexibele dienstverlening naar de samenleving toe. De bewindsman voegde eraan toe dat er gewerkt wordt aan de verdere decentralisatie van de activiteiten van het CBB. Hiervoor is er reeds een plan uitgeschreven en is er ook akkoord van de Raad van Ministers (RvM).

Verschillende parlementariërs oftewel fractieleiders hebben het belang van de wetswijziging gemotiveerd aangegeven. Asiskumar Gajadien sprak van een wet die een voldoening zal betekenen voor de samenleving, terwijl Rabin Parmessar de nadruk legde op het aantal van minstens 20.000 burgers die nu heel snel geholpen zullen kunnen worden.

Gregory Rusland zei dat het van belang is om in te zien dat er wat haakjes en oogjes zitten aan het functioneren van het CBB en de activiteiten die door het bureau uitgevoerd worden. Er zal volgens hem steeds geëvalueerd moeten worden en ervoor gezorgd worden dat de burger steeds beter gebruik kan maken van de diensten van de CBB. Hij vroeg dat er bij uitvoering van de wet rekening wordt gehouden met personen die verre afstanden afleggen naar centra waar activiteiten van de burgerlijke stand worden uitgevoerd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCBB krijgt groen licht van CBB voor correctie productie