woensdag 17 augustus 2022
27.6 C
Paramaribo
19.2 C
Amsterdam
0
(0)

CB certificaten hebben 100-miljoen afgeroomd

lees ook ...

Vliegertijd vergroot kans op elektriciteitsstoringen

De grote droge tijd en vakantie staan voor de deur. Dit is dan ook de tijd dat de jeugd in groten getale in verschillende buurten vliegers zullen oplaten. De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) merkt...

Afgelopen donderdag hield de Centrale Bank van Suriname(CBvS) de eerste veiling van het Centrale Bank Certificaat (CBC) met een looptijd van 6 maanden. De CBC veilingsvolume was SRD 550 miljoen, maar de algemene banken schreven in voor SRD 198.5 miljoen. Woensdag werd er een termijn deposito veiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Het bedrag hiervan bedroeg SRD.950 miljoen.

 De CBvS heeft met deze handeling SRD 100 miljoen afgeroomd, zodat het monetair beleid wordt ondersteund. Andere banken en personen kunnen ook participeren in deze nieuwe beleggingsvorm. Het streven is om de inflatie van 60 procent te verlagen met de uitgifte van CBC en termijndeposito ‘s. De open markt operatie(OMO) houdt in dat commerciële banken kunnen meedoen met deze veiling.

“De Bank heeft conform artikel 18 lid 2 van het CBC-veilingreglement het toegewezen bedrag vastgesteld op SRD 100 miljoen met een cut-off rate van 49,8 procent. De gewogen gemiddelde toegewezen rente bedraagt 29,5 procent”, aldus een melding van de Centrale Bank. Er waren 21 inschrijvingen waarvan negen zijn toegewezen.

Een poging van CBvS in 2016 om waardepapieren op de markt te brengen had niet het gewenste resultaat, omdat het toen gevoerde monetair-financieel beleid het vertrouwen van banken in de weg stond.

Volgen CBvS-governor Maurice Roemer is het nieuw monetair beleidsraamwerk van de bank een uitvloeisel van het programma dat Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft getekend. Ook wordt het op deze manier uitgevoerd, omdat het vooral de gemeenschap ten goede komt. Dit maakt dat financiële instellingen meer vertrouwen krijgen in het beleid van de overheid.

Harry Dorinnie, directeur Monetaire- en Economische Zaken bracht naar voren dat het monetair beleid van Suriname nu pas stroomlijnt met dat van de andere Caricom-landen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCB certificaten hebben 100-miljoen afgeroomd