dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
4.5
(2)

Cassaveproducten

lees ook ...

Convert as much as 10,000 m2 of land in rent into ownership

The conversion of land into ownership has been agreed upon by the VHP and the ABOP/PL. During the opo yari (opening of the year) meeting on Saturday night in Nieuw Nickerie, Minister Bronto Somohardjo...

Deze aflevering over het verleden en  de toekomst van bosproducten gaat over de producten van bittere cassave. Cassaveproducten zijn eigenlijk vooral ook interessant voor mensen met glutenallergie en mensen die gezonder willen eten om af te vallen, of tegen diabetes. En verder kunnen traditionele en moderne cassaveconserven ook gewoon heel smakelijk en zeer snel te bereiden zijn.

Van de inheemsen kennen we van de bittere cassave het traditionele cassavebrood -arepa-, cassave-zetmeelwater voor peperwater (soep) kasripo, dat even aan ketjap doet denken, gomma (stijfsel) en de 4% alcohol drank van cassave: kasiri. De onlangs, op 77 jarige leeftijd overleden Wiesje Adriaans van Pikin Poika, maakte al deze producten en was de eerste, als 18 jarige die 58 jaar geleden deze producten op de Centrale Markt in Paramaribo te koop aanbood.

De sympathieke Wiesje Adriaans was de oudste producent en marktverkoopster, welke onderneming zij continueerde tot drie weken voor haar dood. Op dat moment had zij zes mensen in vaste dienst, vier die haar vijf hectares met bittere cassave  onderhielden en twee personen  in haar fabriekje waar zij genoemde producten bereidde. Ze bereikte dit door zelf voortdurend te werken en te sparen. Haar voorbeeld heeft bescheiden navolging gehad, want op vaste basis zijn er nu ook drie inheemse verkoopsters met deze producten op Brunsi woyo en in de weekenden komen de huisvlijters uit dorpen in het bos met dezelfde producten erbij.

Op de naast de Centrale markt gelegen Vreedzaammarkt (Brunsi woyo), de Kwakoemarkt en markt Zuid aan de Kankantriestraat, zijn het voornamelijk tientallen Marronvrouwen die de traditionele inheemse bittere cassave-conserven al eeuwen geleden hebben geleerd  en produceren. Zij hebben zich voornamelijk gespecialiseerd  in kwak (gedroogde gebakken cassave korrels),die wordt gegeten wanneer het even in water is geweekt, met groente en vis als warme maaltijd. Kwak of kwakka wordt ook gegeten met apodon,  de palmbessen moes die inheemsen kennen als wasai en daar gaat dan vaak suiker bij. Verder kokori en domri (gerookte, in de matapi geperste cassave hompen) die respectievelijk worden bereid als pap of als klontjes in Afingi soep. Een ander veel op de markt gezien een verkocht product van Marronvrouwen is de zongedroogde, gestampte peper met zout: fonfon pepre.

Innovatie Er is  hulp voor innovatie van andere Surinaamse vrouwen gekomen. De vrouwen stichting Wi! Uma fu Sranan heeft in samenwerking met Surivit verscheidene nieuwe cassaveproducten ontwikkeld kokorimeel, cassave ontbijtpap, pannenkoekenmeel, cassave mix tarwemeel brood, echte krokante zoete en zoute cassave-crackers en in hun unit : verse warme cassave-pannenkoeken en  kroketten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCassaveproducten