woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Cassavemachines voor kleine verwerkers in het binnenland

lees ook ...

President benadrukt ommekeer in Suriname: van diepe crisis n...

“Sinds de overname van de regering onder mijn leiderschap ruim drie en een half jaar geleden, heeft Suriname een opmerkelijke transformatie ondergaan van een diepe crisis naar een periode van duurzame...

Ruim veertig kleine cassaveverwerkers in het binnenland zijn in aanmerking gekomen voor een cassavemachine uit het SAMAP project. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), staat hierachter. De FAO wil de landbouwproductie en verwerking van niet-houtige bosproducten (NTFP’s) bevorderen.

Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, vindt dat de vrouwen in de binnenlandse gemeenschappen een cruciale rol vervullen in de landbouw, die landelijk ook effect heeft. “Met deze machines hoeven we onze cassave niet langer met de hand te raspen, wat zeer arbeidsintensief en inefficiënt is. De hoeveelheid cassave die we binnen een maand verwerkten tot brood, kwak en andere cassaveproducten, kunnen we nu in één dag produceren”, maakt Agnes Prika uit Marowijne duidelijk.

Mevrouw Prika is vol lof over het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). Dit programma, waarin 1,2 miljoen US-dollar is geïnvesteerd, heeft geresulteerd in meer dan zesduizend landbouwapparatuur, -machines en -diensten aan 156 kleine en grote projecten in het hele land.  “Dit stelt ons in staat om de kwaliteit te verbeteren en te voldoen aan de marktvraag naar cassave, niet alleen lokaal, maar ook op de exportmarkt.”

FAO en SAMAP werken aan verhoging van fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-houtige bosproducten (NTFP’s) in Suriname. Zeballos garandeert dat de landbouwers met deze apparatuur en vorige investeringen die ze al hebben ontvangen, nu voldoende zijn toegerust om hun small grant project uit te voeren. De markttoegang, kwaliteit en productiviteit kunnen niet meer worden tegengehouden.

Bron: de Ware Tijd

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCassavemachines voor kleine verwerkers in het binnenland