dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom versterkt relatie met India

lees ook ...

Oproep aan president Santokhi: salarisachterstanden BLTO-led...

De Bond van Leraren in het Technisch Onderwijs (BLTO) dringt er bij president Chan Santokhi op aan onmiddellijk actie te ondernemen. Vrijdag stuurde de bond een brief naar de president waarin ze de si...

Op vrijdag 23 september heeft Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) samen met zijn collega’s uit de Caraïbisch gebied geparticipeerd in een werkbespreking met de Indiase Minister van Buitenlandse Zaken Dr. Subrahmanyam Jaishankar, betreffende de samenwerking met de CARICOM. Deze meeting vond plaats in de marge van de zevenenzeventigste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA 77).

Deze bijeenkomst bood een kans om opnieuw betrekkingen te versterken met India, een strategische partner met een bevolking van circa 1.417 miljard waarmee de CARICOM-lidstaten uitstekende relaties hebben onderhouden.

Minister Ramdin memoreerde het bezoek van de Indiase parlementaire delegatie aan Suriname van 27 tot en met 31 augustus 2022 waarbij werd ingegaan op de inhoudelijke bilaterale samenwerking en de diplomatieke betrekkingen die reeds 46 jaar duurzaam wordt ingevuld. Ook noemde de minister de betrokkenheid tussen de CARICOM lidstaten en India alsook het stimuleren van de economische samenwerking door middel van, onder andere, het toenemen van toerisme, handel en investeringen.

Daarnaast sprak minister Ramdin erkentelijkheid uit over de ontvangen technische assistentie op verschillende gebieden, waaronder gezondheid en farmaceutica, informatie- en communicatie technologie en in het bijzonder de COVID-19 steun aan de CARICOM lid landen. Verder kwamen enkele onderwerpen aan de orde, welke eveneens het gemeenschappelijk belang dienen in de CARICOM, waaronder energie en klimaatverandering en het adopteren van de Multidimensional Vulnerability Index (MVI) binnen de United Nations en de internationale financiële instituten.

Minister Jaishankar gaf aan dat voor de regering Narendra Modi het versterken van de betrekkingen en banden met de CARICOM als belangrijk onderdeel werd beschouwd in het buitenlands beleid van India. Dit was mede ingegeven door de gemeenschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, economische vertraging, inflatie, voedselonzekerheid, toenemende schuldenlast, het aanpakken van de volksgezondheid en economische spin-off effecten van de COVID-19-pandemie. Daarnaast werd ook de diaspora als belangrijk element gezien vanwege de grootste overzeese diaspora van circa 32 miljoen niet-ingezeten Indiërs en overzeese staatsburgers van Indiase afkomst, van wie velen in CARICOM-lidstaten wonen.

Deze bespreking met de CARICOM ministers werd als belangrijk gezien om verschillende redenen. Zo noemde de Indiase minister het feit dat India een belangrijke wereldspeler is met een sterke voetafdruk in het internationale systeem en een verdiende reputatie als leider onder ontwikkelingslanden en tevens een groot voorstander is van Zuid-Zuid-samenwerking.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom versterkt relatie met India