donderdag 28 september 2023
26.6 C
Paramaribo
17.6 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom Staatshoofden en Vicepresident VS spreken elkaar

lees ook ...

OM start onderzoek naar onrechtmatige toewijzing domeingrond...

Naar aanleiding van de onrechtmatige toewijzing van domeingronden heeft het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek laten instellen door de afdeling Corruptie Onderzoek Team van het Kor...

De Verenigde Staten van Amerika heeft besloten om hulp te bieden bij het  aangaan van de uitdagingen binnen de Caricom. Op vrijdag 29 april 2022 was er op het ministerie van Buitenlandse Zaken een staatshoofden vergadering met vicepreident Kamala Harris van de Verenigde Staten van America via ZOOM, waar president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van BIBIS aan hebben deelgenomen.

Economisch herstel van de ontwikkelingslanden, veiligheid en klimaatsverandering werden besproken. De regeringsleiders bogen zich over verschillende zaken, waaronder de impact van Covid-19 en hoe gezamenlijk gewerkt kan worden aan economisch herstel dat belangrijk is voor alle Caricom landen. Daarnaast is er ook gesproken over de samenwerking op het gebied van veiligheid, waarbij drugtrafficking en money laundering zwaarder gestraft zullen worden. De staatshoofden stonden ook stil bij de samenwerking op het gebied van energie besteding en opwekking. De president heeft naar voren gebracht dat Suriname een aankomende olieproducent is.

Er is uiteindelijk een lijst opgemaakt van alle zaken waarmee de VS het Caribisch gebied zou kunnen helpen. De bedoeling is dat deze bijeenkomst elk jaar gepland wordt in het Caraïbisch gebied of in de Verenigde Staten. Een ander belangrijk aspect is dat deze meeting een voorloper is van de voorbereiding op de summit of the America’s die van 08 tot 10 juni in Los Angeles, California gehouden zal worden door president Joe Biden van Amerika. Dit is een ontmoeting waar er initiatieven genomen zullen worden over cruciale onderwerpen zoals klimaatverandering, energie, economische heropbouw en veiligheid.

Tijdens de meeting zijn de kwesties van financiële vraagstukken in de landen ook aan de orde gekomen. Minister Albert Ramdin was content met de staatshoofden meeting. “Er zijn financiële middelen ter beschikking gesteld, vooral op het gebied van veiligheid, trainen van personeel en het upgraden van bepaalde systemen”, zegt de minister. Volgens hem gaat het niet altijd om geld dat eruit gehaald moet worden, maar vaak gaat het ook om de regelgeving van het financieel verkeer.

Tot slot is gesproken over de steun tijdens natuurrampen en de voorbereiding daarop. De minister gaf aan dat het een heel goed gesprek is geweest.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom Staatshoofden en Vicepresident VS spreken elkaar