zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom Single Market bepalend voor versterking economische veerkracht

lees ook ...

Geen ontheffing voor invoer auto’s onder bouwjaar 2014

Er zal geen ontheffing meer worden verleend om auto’s onder bouwjaar 2014 in te voeren in Suriname. Dit wordt bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische...

De Caricom-staatshoofden en regeringsleiders zijn het erover eens dat de Covid-19-pandemie een zware invloed heeft gehad op de regionale handel. Zij zien de Caricom Single Market and Economy (CSME) vooral nu als een bepalende factor voor het versterken van de economische veerkrachtigheid van de regio.

“Wij moeten ervoor zorgen dat wij als regio naar elkaar omkijken, daarom wordt de CSME als een prioriteit gezien”. Dit zei de Caricom secretaris-generaal Carla Barnett tijdens een interview in verband met de 33e Tussentijdse Caricom Staatshoofdenvergadering in Belize. Zij ging hierbij dieper in op de prioriteiten die van eminent belang zijn voor het Caribische gebied.

De CSME is een overeenkomst die regionale samenwerking bevordert door integratie van nationale markten. Als regeling tussen de Caricom-lidstaten moet de CSME resulteren in een vrij verkeer van goederen, diensten, personen, kapitaal en technologie. Beoogd wordt de financiële, menselijke en natuurlijke hulpbronnen in de regio samen te brengen om hiermee de economische capaciteit op te bouwen. Bij het openstellen van de regionale economieën en grenzen zal, gezien de huidige pandemie, vooral het sociaal gedrag van de samenleving begripvol moeten zijn.

De komende periode zal de focus ook op de CSME gelegd worden. Deze strategie zal ervoor moeten zorgen dat de samenwerking tussen de Caricom-landen verbetert. Als economisch model vervult de CSME namelijk nu en in de toekomst een doorslaggevende rol binnen het Caribisch gebied.

Secretaris-generaal Barnett acht het van belang dat de regio de CSME beschermt en verder ontwikkelt. In dit kader zal het huidige probleem van transport en voedselproductie binnen de Caricom ook tot het verleden moeten gaan behoren. Tegen de achtergrond van Covid-19 merkte de functionaris verder dat de Caricom-gemeenschap zich zal moeten aanpassen aan de nieuwe manier van leven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom Single Market bepalend voor versterking economische veerkracht