zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom/Sica top komt voor de 4de keer bijeen

lees ook ...

SLM klampt zich vast aan wetleasetoestellen om de route naar...

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is woensdag jongstleden voor de achtste keer in minder dan drie maanden tijd in zee gegaan met een leasemaatschappij op de route Amsterdam-Paramaribo. Dit i...

Tijdens de 4e Caricom/SICA Summit die op donderdag 03 maart 2022 is gehouden in San Pedro Belize, waren het versterken van de betrekkingen in het licht van multidimensionale uitdagingen, het hoofdonderwerp van de staatshoofden en regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA). 

De SICA-top nodigde de regeringsleiders van Caricom-lidstaten en geassocieerde lidstaten uit de Midden-Amerikaanse regio uit om de zaken te bespreken die voorrang genieten, waaronder democratische veiligheid, preventie en het verzachten van de gevolgen van natuurrampen en klimaatverandering, sociale en economische integratie en institutionele versterking.

Caricom-voorzitter, premier John Antonio Briceño van Belize, is van mening dat er een nauwere relatie moet zijn tussen de twee organisaties, waarvan de lidstaten nauwe culturele en historische banden hebben. “Als we erin slagen om dit te doen, zullen we een grotere en sterkere stem hebben in de internationale gemeenschap”, benadrukte premier Briceño.

De top zal naar verwachting de gezamenlijke verklaring van San Pedro aannemen, om het overleg over het buitenlands beleid te versterken en het actief samenwerken op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling, met in begrip van toerisme, handel en investeringen, alsook het versterken van de samenwerking op het gebied van  klimaatverandering en volksgezondheid.

Van de regeringsleiders wordt ook verwacht dat ze het herziene Caricom/SICA-actieplan ondertekenen. In dit document, dat vorige maand is aangenomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee regio’s, worden specifieke zaken voor een gezamenlijk dialoog en inzet voor implementatie, evaluatie en follow-up benadrukt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, is tijdens de summit speciale gast. Hij zal zich naar verwachting ook over verschillende zaken uitspreken, waaronder het herstel na Covid-19-pandemie; klimaatverandering, financiering voor ontwikkeling en de situatie in Haïti.

Aan de summit nemen de regeringsleiders van de 15 Caricom-lidstaten deel, te weten: Antigua & Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Dominica, Guyana, Grenada, Haïti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts and Nevis, Saint Lucia, St. Vincent & Grenadines, Suriname en Trinidad & Tobago. De vijf geassocieerde leden zijn: Anguilla, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden en de Turks- en Caicoseilanden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom/Sica top komt voor de 4de keer bijeen