maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom-leiders staan stil bij gezamenlijke uitdagingen

lees ook ...

Nationale museumcommissie zet eerste stap naar herstructurer...

De Nationale Museumcommissie heeft onlangs haar eerste ontmoeting gehouden met vertegenwoordigers van alle museale instellingen in Suriname. Deze bijeenkomst, georganiseerd om de basis te le...

De effecten van klimaatverandering, globale financiële crisis, effecten van de oorlog in Oekraïne en de Covid-pandemie zijn allemaal uitdagingen die van buitenaf op de regio afkomen, net als hoe de gestegen graan- en benzineprijzen enorme en directe risico’s met zich meebrengen. Dit zijn de uitdagingen waartegen Caribische leiders veelal aankijken. Zij stonden daarom op de eerste dag van de 43ste Caricom-staatshoofdenvergadering in hun toespraken ook stil bij deze zaken, waarmee landen in de regio geconfronteerd worden.

Het gezamenlijk ter hand nemen van de voedselzekerheid in de regio is zondag ook door de functionarissen benadrukt in Assuria Hermitage High-Rise. Zij zijn het met elkaar eens dat sterker met elkaar optrekken van belang is om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Volgens Caricom secretaris-generaal Carla Barnett heeft de Carbische gemeenschap zich in de afgelopen zes maanden door ongemakkelijke situaties heen moeten manoeuvreren. Echter zijn de kalme en leidende hand van uittredende Caricom-voorzitter John Briceno alsook de ondersteuning van de regionale gemeenschappen leidend geweest in de ondernomen acties om deze situaties te overbruggen.

Barnett verwelkomde president Chandrikapersad Santokhi als nieuwe Caricom-voorzitter. Zij is ervan overtuigd dat gegeven het geloof, de toewijding en de visie binnen de Caricom er onder leiding van het Surinaamse staatshoofd veel bereikt kan worden. Premier Phillip Davis van de Bahamas zegt dat er 49 jaar geleden bij de oprichting van de Caricom gefocust werd op integratie, thans ligt de focus op het gezamenlijk aangaan van gemeenschappelijke uitdagingen.

“We kunnen impact hebben als we er samen tegenaan gaan.” Volgens de Barbadiaanse regeringsleider moet er nu voorbij beloftes en discussies gedacht worden. “Het is tijd voor actie”, benadrukte hij. Premier Davis zegt dat Caribische leiders zich moeten inzetten om iets beter achter te laten voor de volgende generatie.

Hij werd hierin ondersteund door zijn Grenadaanse ambtgenoot, Dickson Mitchell, die aangaf, dat het tijd is om een stabiele en voorspoedige regio te vormen voor elke burger alsook een regio waarin iedereen gelijke kansen heeft. Premier Mitchell riep op tot het transformeren naar een gelijke, gastvrije, dynamische regio van stabiele democratie en hoge kwaliteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom-leiders staan stil bij gezamenlijke uitdagingen