dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
4
(1)

Caricom commissie ziet excuses Rutte als eerste stap

lees ook ...

Commissie(CRC) voor Herstel wil in contact treden met de Nederlandse regering om te komen tot een meerjaren ontwikkelingsprogramma. Hiermee moeten de negatieve gevolgen van de slavernij in het Caraibisch gebied aangepakt worden. In een persconferentie reageerde de commissie op de slavernijexcuses van premier Mark Rutte. De organisatie wil in Europa blijven lobbyen voor herstelbetaling. Toch zegt de voorzitter Hilary Beckles dat de excuses een historisch moment zijn.

 De commissie had een virtuele ontmoeting met journalisten. “Met deze formele verontschuldiging en de erkenning dat de trans-Atlantische handel in geketende Afrikaanse lichamen een misdaad tegen de menselijkheid is, moet een dergelijke misdaad worden hersteld met specifieke remedies”, zegt de commissievoorzitter.

Ondanks alles ziet de commissie toch leiderschap in het optreden van Rutte “in deze aanhoudende roep om herstelrecht”. Echter zijn de slachtoffergemeenschappen  geen belanghebbenden bij deze verklaring, die unilateraal is. Daarom moet de verklaring worden aangevochten, omdat er geen inbreng is van de Caribische gemeenschap.  Alleen multilateralisme en volledige inclusie van alle actoren kan daadwerkelijk oplossing brengen in deze kwestie. Imperialisme, en geen democratie lijkt de drijfsveer van de excuses.

De verklaring is een “komma en geen punt”.  Dit is voor de CRC hoopgevend. Nu moet de volgende stap zijn het dialoog met landen en gemeenschappen.De CRC kijkt uit naar een ontmoeting op korte termijn met de premier en zijn team om te praten over een ontwikkelingsgerichte benadering, waarin reparaties centraal staan.

Armoede, analfabetisme, slechte gezondheid en sociaaleconomische gevolgen van kolonisatie zijn nog steeds deel van het Caribische gebied. Staten hebben honderden jaren rijkdom onttrokken aan het gebied. Nu is het tijd om deel te zijn van hun ontwikkeling.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom commissie ziet excuses Rutte als eerste stap