dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Caricom-ambassadeurs benadrukken gendergelijkheid tijdens bezoek aan China

lees ook ...

Suriname Tourism Festival

Woensdagavond jongstleden werd de eerste Suriname Tourism Festival gehouden in Ballroom Prince aan de Commewijnestraat als hoogtepunt van de Toerisme kalendermaand in het kader van Wereld Toerisme Dag...

Ambassadeur Pick Fung-Ho Chong van Suriname en drie andere Caricom-ambassadeurs in Beijing, China, organiseerden op donderdag 8 juni 2023 een paneldiscussie met als thema “Uitdagingen en verworvenheden van vrouwen in het Caribisch gebied”. Het doel van de discussie was om de uitdagingen en successen van vrouwen in de regio in verschillende sectoren onder de aandacht te brengen, met speciale nadruk op de inspanningen van Caribische overheden, waaronder Suriname, om bij te dragen aan het bereiken van SDG 5, gendergelijkheid.

De vier ambassadeurs hielden elk een inleiding, waarbij de andere drie afkomstig waren uit de Bahamas, Guyana en Trinidad en Tobago. Naast deze ambassadeurs namen ook de Dean van de ambassadeurs in Beijing, de ambassadeur van Cambodja, en de Resident Coördinator van de Verenigde Naties in China het woord.

De Caribische groep van Caricom-landen in Beijing, waarvan ambassadeur Fung-Ho Chong de voorzitter is, bestaat heden uit acht ambassades. Met het aantreden van ambassadeur Fung-Ho Chong in China is de helft van deze Caricom-groep van ambassadeurs vrouw.

In dit verband werd door de ambassadeurs van de 4 landen ook de aandacht gevestigd op bijzondere vrouwen van hun landen die door de jaren heen baanbrekend zijn geweest voor wat betreft het invullen van belangrijke politieke en andere leidinggevende posities in hun landen, alsmede informatie over andere bijzondere verworvenheden van vrouwen in de samenleving.

Onder de genodigden bevonden zich overige vrouwelijke diplomaten en ambassadeurs van in China gevestigde diplomatieke missies, met name, Latijns-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Daarnaast waren er ook universiteitsstudenten, een professor van Tsinghua Universiteit, een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China, enkele jonge intellectuelen en de lokale media.

Ambassadeur Fung-Ho Chong benadrukte tijdens haar presentatie dat vrouwen in het Caribisch gebied een essentiële rol spelen en dat zij verder gaan dan traditioneel toegewezen beperkte rollen. Ze vermeldde dat de landen in de regio bezig zijn met het doorbreken van stereotype beelden van vrouwelijke rollen door de implementatie van wetgeving die gericht is op het bevorderen van gelijke kansen voor vrouwen en meisjes.

De diplomaat benadrukte dat Suriname gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de grondwet heeft verankerd, waardoor vrouwen de kans krijgen om leidinggevende functies te bekleden, zowel in de overheid als in de private sector. Ze concludeerde haar inleiding met de verklaring dat Suriname op weg is om de voortgang van SDG 5 zichtbaarder te maken in de samenleving.

Na de paneldiscussie vond een netwerkreceptie plaats, waar deelnemers de gelegenheid hadden om gedachten uit te wisselen over SDG 5, kennis, ideeën en persoonlijke ervaringen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameCaricom-ambassadeurs benadrukken gendergelijkheid tijdens bezoek aan China